Ada GBS semasa hamil.

Hi ibu ibu, boleh tak share pengelaman korang yang ada gbs? Kandungan sy baru masuk 18w, ada masalah keputihan pastu doctor check dapat results sy ni ada gbs. Doctor kk ada pesan haritu klu kandungan dah masuk 20w keatas kena pergi hospital bagitau gbs utk masukkan ubat, part ni yg sy kurang faham. Maksud doctor tu 20w keatas tu kena datang hospital 2-3week sebelum bersalin ke? Bila sepatutnya kena datang hospital? Doctor dah explain byk kali haritu, sy ni mudah lupa 🥲 pastu kalau datang hospital utk masukkan ubat kena bermalam kat ward tak? Thanks #SeriusTanya

2 Balas

sy gbs first pregnancy, kalau keputihan tu teruk, sy just mintak ubat insert je kat doktor, buat sendiri kat rumah. sepanjang pregnant, 3 kali mintak ubat insert tu. few days sebelum bersalin, doktor bagi makan ubat antibiotik. dalam labour room, doktor bagi lagi ubat antibiotik. 2nd pregnancy ni still ada gbs, tapi so far takde mintak ubat insert lagi, cuma nak bersalin nanti je kena remind doktor and nurse yg kita ada gbs, so boleh on antibiotik sebelum bersalin.

2w ago

ohh macam tu pulak doktor kk awak. kena double confirm la kalau macam tu

Hi, boleh saya tau masalah keputihan awak mcm mana ye sampai dpt detect GBS . Tq 🥹