Betul ke kalau lepas bersalin kita meneran buang air besar jahitan boleh terbuka?

Hi ibu, harini pantang hari ke 18. Tak pernah sembelit, tiba tiba harini pagi nak membuang saya susah nak buang air besar dlm 30 mnit dlm bilik air, takut sgt nak meneran rasa tahi mcm keras je huhu. Lepas tu terus rasa bawah tak selesa, tapi saya tak meneran cuma rasa tahi keras sgt nak keluarnya.. boleh ke jahitan kita terbuka kalau meneran semasa membuang? Takutnya… #ingintahu #bantusharing #firstmom

4 Balas

cari je ubat yang boleh lembutkan najis dekat farmasi . Saya masa bersalin kena tahan 2 hari dekat LR, nurse bagi makan ubat lembutkan najis. Bila boleh discharge saya terus cari ubat lembutkan najis tu . Saya makan sampai lah saya rasa betul betul luka dekat situ dah sembuh, selain tu banyak kan makan buah buahan yang boleh melawaskan . Macam saya , saya makan buah mangga dan buah naga. Alhamdulillah membantu sangat

2mo ago

Terima kasih sis utk tipsnya

Boleh awak, lagi2 kalau jahitan tu dekat dgn bontot. Banyakkan minum air, makan buah yang melawaskan. Kalau rasa susah, beli ubat yang lembutkan najis tu.

2mo ago

Walaupun dah harinke18 pantang ye sis? Alamak risaunya, lepas bersalin haritu tak de sembelit, ni tetiba semalam kena.. huuhu risaunya

sy dlu pn 4 hari tkut nk berak. last2 nurse suh minum air susu full cream suam. trus blh membuang dgn elok. try la guna tips ni, in shaa Allah berkesan.

2mo ago

Saya lepas bersalin alhamdulillah berak semua ok. Cuma tiba tiba semalam pantang hari ke18 kena sembelit.. baik terima kasih utk tips, selalu sy makan buah oren, tp kena jg sembelit huhu

saya time berak jaga nafas sis.. in Sha Allah.. smooth je kuarnye.. bykkan minum air masak.

2mo ago

Baik sis terina kasih sis utk tips