Tolong bantu jawab

Hye moms , umur saya 21 thun .. now 38 week , saya dah buat buku pink but saya belum nikah which my partner ada satu documment yg susah handle and saya fikir tangguhkan nikah sampai lepas beranak , boleh saya tau procedure nak keluar wad ni macam mana tanpa libatkan fam ? boleh ke partner , saya atau ibu angkat saya settle kan bila nak keluar wad bersalin sbb saya nak ayah saya jadi wali utk nikah kalau dia tau saya bersalin dulu dia takkan nak jadi wali nikah and bolehkan saya amek anak saya sendiri tanpa bagi dekat jkm . #bantujawab

7 Balas

tapi awak dah umur 21 , kalau umur belasan , maybe banyak prosedur , family tak tahu ke awak preggy ? bagi saya bincang dulu dgn family , if family awak okay . takda masalah pun untuk check out . untuk guna ibu angkat tu , agak kurang menyakinkan pihak hospital . jkm ni dia nak family jgak . kalau ada kakak , or abg yg jenis okay , minta la tolong dia okay . sbb sekarang banyak kes jual anak . sebab tu prosedur gov betul betul ketat . if bersalin kat swasta , kos pulak tinggi . harap urusan awak dipermudahkan yaa 🫶🏼

Hi, my friend ada bersalin tanpa nikah. Dia cari ibu angkat je. Ibu angkat tu claim diri dia sebagai makcik dan akan menjaga anak dan kawan saya tu. Dorang husband & wife. So JKM tak ambik la but kena keraskan jugak la cakap dorang boleh jaga. Asalkan u boleh jaga budak tu elok elok ya.

2mo ago

Boleh ya mcmtu ? Saya dah masuk ward sekarang cuma takot nanti bila mak angkat dtg dia tk lepaskan jugak ..

xad mslh sis klu da bersalin bk kluar wad blh ibu angkat dtg dn jkm akan lps kn bby sis jika ada ibu angkat sebagai jaminan ... jkm akan tya sama ada nk jaga bby atau mcm mne klu sis ckp nk jaga sndri jkm akan lps kn

hai sis.. untuk single mom.. mmg kene ada waris dari kluarga yg uruskn kluar dri wad..n untuk hak penjagaan tiada masalah sekiranya sis mampu menjaga n perlu persetujuan dri waris which means ahli keluarga

2mo ago

Alamak kalau kita urus tanpa waris tk boleh ya atau ibu angkat saya yang uruskan

saya bersalin gov ank pertama xde sijil nikah sebab kawin kampung , husb pakai sijil lahir bole je sy discaj mcm biasa

setahu saya kalau gov, mereka berkeras nak wali atau family sedarah jugak contoh abang atau kakak.

Nak bersalin hospital apa? Gov or swasta?

2mo ago

Kalau ibu angkat awak tu penjaga yang sah means ada documentation semua, boleh