USIA KANDUNGAN

Hye mommies.. sy first mom.. nak Tanya, normal ke kalau dari Kiraan LMP (first day last period) cth 7weeks dah, tapi bila scan Dr kata size tak sesuai usian which is dari scan Dr kata baru 6 weeks? Dr kata kantung Ada, Janin Tu tak nampak lagi.. normal ke? And patut ke sy repeat scan lagi, sbb sy dah appointment buku pink & scan dekat kk? Tq mommies ❤️#ingintahu #firstmom

9 Balas

Normal awak. kalau beza 1 atau 2 minggu tu ok je..saya pun scan 6 minggu nampak yolk sac dan kantung. masuk 8 minggu nampak janin dan heartbeart. Kalau nak nampak lagi clear, boleh minta dr buat TVS (bermaksud scan dari bawah). Saya sarankan buat kat klinik swasta sebab kalau kerajaan, dia orang tak buat TVS and plus ultrasound mesin mereka may be tak nampak sangat. Jangan risau ye. Kena always stay calm.

3w ago

baik sis...terima Kasih ye

Biasanya gitulah kalau klinik swasta pun . Ukur tak accurate kata kecik taknampak janin . Suruh org repeat scan lagi 2 minggu katanya janin tak nampak lagi . Padahal boleh je request scan melalui bawah . Apapun positif je k .

3w ago

sy dah mula risau Dah sbb dia kata camni "eh knpe usia kandungan awk scan tak Sama dgn Kiraan Dari first day last period.. betul ke tarikh ni last period" dok ulang Tnye mcm Tu sampai kite pun risau.. sy berulang Tnye husb, betul ke sy pregnant.. pergi kk, kk kata okay je.. takde masalah.. risau sy.. btw terima Kasih ye sudi respond..

Sama kes dgn saya juga, kalo ikot kiraan 7 weeks tp bila saya gi scan doktor ckp baru 6 weeks so kena dtg semula selepas 2 weeks. insyallah semua ok...btw tahniah ye.

sy pon repeat scan lagi 2 mggu...sy 8week..bila pg scan dr sahkan 6week..scan nampak kantung je..jdi kena dtg lagi 2 mggu scan janin

3w ago

ouhh.. faham.. semoga dipermudahkan segala urusan Dan sihat baby & ibu.. tahniah sis✨

Normal je awak sebab saya pun macam tu. Masa scan kantung je nampak, baby tak nampak pun. Now dah 10 minggu baby sihat alhamdulillah

3w ago

alhamdulillah tahniah.. semoga dipermudahkan segala urusan ye..

Normal, sya pun mcm tu jugak, repeat scan masa 9weeks alhamdulillah nampak tapi usia baby baru 8weeks sbb period tak regular.

3w ago

tulaa sy dah risau Dah waktu Dr scan Tu sbb ayat dia Tu buat kite was was.. alhamdulillah la kalau semuanya okay.. tq ye

tahniah juga utk sis...jgn stress ye..nnti repeat scan lg ye..

normal je.. lagi2 untuk orang yang irregular period..

normal