Cucuk 6 bulan

Hye korang, bby sy demam slps cucuk 6 bln.. sblm tu dia selsema 2 minggu mcm2 minyak mujarab guna still kahak.. dah g hospital tp xde jangkitan apa2.. now slps cucuk demam dah 4hari.. plus selsema still on, batuk n tahik mata.. ade ke senasib dgn sy? Mcmna uols buat? Bby berat xnaik byk 😢#bantusharing #ingintahu

3 Balas

Hye sis, pendapat saya, kalau boleh nak cucuk anak bagi betul2 sihat, kalau boleh jgn ada selsema atau pun batuk yang. Kalau rasa ada sikit2 tu okey rasanya kalau nak cucuk . Anak saya Alhamdullilah sepanjang dia lahir sampai 6 bulan tak pernah demam lagi. Hari tu saya n suami kena covid, demam panas jugak, tapi bayi saya x demam, walaupun 24 jam dengan saya, cuma dia selsema batuk, hari2 saya bagi dia mandi air lemon, sehari 2 kali jugak, lepas tu masa tu malam dia mcm nafas brbunyi sebab hingus, so sya setkan alarm, untuk bngun sedut hingus dia, tpi sebelum dia tidur saya spray sterimar tu la. Alhamdullilah, dia tidur lena tapi cuma bunyi nafas tu je la. Kalau boleh g neb untuk cairkan kahak anak, selalu kahak sikit2 ni doc bagikan neb ja. Insyallah, kalau berat tu biasa, anak tak sihat, kdg dia x nak menyusu/makan sngat. Insyallah nanti slowly dia akan baik n selera akan brtambah

Sy wktu nk msuk bulan baru ank selsema n batuk2 gatal. Wktu cucuk xde ap. Smnggu lps cucuk, immune system rendah, lgsung kena jnis berkahak. Sy bru bwk blk neb, dan sy pkaikan patch mlm. Mnd air lemon + epsom salt (jika ada) setiap hari. Ank sy naik 200g utk 6bulan. Dr ckp normal sbb dh aktif.

9mo ago

ok²...sntiasa jerlum dah sis...harini hari ke 3 dmm..mcm dah brtmbah ok..tp nk blo gak garam tu...blh cmpur lemon nt mndi

ank sy 2minggu batuk...5hr dmm..skrg dlm wad...ptg td amik drh, neb n xray .alhmdulillah semua ok..cma ad sikit bcaan hatinya xok.tp belum ccuk 6bln..hrni br msuk 6bln