Posisi tidur yang betul .

Hye , 28w . Ramai yang cakap kena tidur mengiring ke kanan . Ada yang kata kena tidur mengiring ke kiri tak elok ke kanan . Ada plak yang kata tak elok tidur sebelah kiri . Bahu saya dah sakit dah sebab tidur mengiring ke kanan .. susah nak dapat tidur yang selesa 😭, nak tidur mengiring ke kiri rasa takut plak , sebab sebelum ni pernah tidur ke kiri , sakit betul perut dekat bawah pusat tu . Ada yang pernah alami macam saya tak . 😭 Jenuh weeee . #ingintahu #firstmom #pleasehelp

6 Balas

28wks jugak. Tidur je ikut keselesaan. Saya biasanya akan tidur ke kiri sebab kalau kanan baby asyik tendang area bawah, mungkin dia rasa sempit kot. Bila baring kiri baru okay. Kadang-kadang akan switch side kalau lenguh. Mana mana posisi mengiring okay je asalkan selesa cuma jangan terlentang je

5mo ago

Sebab boleh memberi tekanan kepada salur darah dari ibu ke baby..... Boleh sebabkan mati mengejut pada baby.... Jadi, kena elakkan

Boleh je kiri ke kanan ke.. Jgn tlentang je.. Kalau ase selesa kiri tdo kiri.. Selesa kanan tdo kanan.. Kalau sakit bawah perut tu amik selimut lipat bleh tmbung perut tu insya allah kurang skit sakit

Boleh kiri&kanan.... terlentang jgn. Sebab uterus yang dh mengembang n baby dh berat akan sekat saluran darah. Salura. darah dari ibu ke baby...... Puan boleh rujuk IG Dr Izzat.....

https://vt.tiktok.com/ZSN96NvMy/ dr izzat ada share kenapa 28w tak boleh tidur terlentang. Hope bermanfaat

Beli pregnancy pillow is the best selesa kat shoppe adajual

3w ago

betul. sy pun baru guna pregnancy pillow. baru boleh tido selesa. tidur mengiring kiri kanan. sebelum ni belakang sakit, bahu sakit, bahagian bawah sakit. sebab tido mengiring. atleast boleh tampung bahagian sakit.

tido je mana2 arah sis janji selesa

5mo ago

Eh, tak puan. Kalau kandungan bawah 18weeks boleh je kiri/kanan/terlentang. Tapi ni dah 28minggu...... bahaya. Boleh rujuk IG Dr Izzat kenapa tak boleh.....