Anak tak pandai makan sendiri

Hy mommy saya nak tanya normal ke anak saya dah masuk 1 tahun tapi taknak makan sendiri kalau macam bagi makan nasi,bihun or mee dia tak pandai nak makan sendiri semuanya Kelantai. Kalau macam bagi biskut ke dia boleh je masuk mulut cuma nasi etc tu jela yang tak nak masuk mulut lebih kepada main risau jugakan tengok anak orang lain dah pandai suap sendiri anak kita ni tak nak suap sendiri. So normal ke untuk anak yang berumur 1 tahun ##bantujawab #ingintahu

2 Balas

Bagi saya normal, dan anak awak pandai, cuma memerlukan masa dan practice. Kena kerap ajar, demo, dan beri masa kepada anak untuk belajar. Kena sabar, dan follow the flow anak. Pada masa yang sama, pelbagaikan makanan anak. Mungkin anak lebih prefer makanan yang mudah untuk dipegang. Spt finger food, cucur dsbgnya.

normal, anak sye pun bru masuk 1y. kalau finger food mmg dia pandai makan sendiri. kalau nasi semua mmg kelantai jawabnyaa.