Fully bf Ganti Puasa

Hiii.. Nak mintak sedikit tips utk kekal bertenaga bagi ibu yg fully bf mcm sye, tambah pulak sye ade gastrik yg teruk, kerap tangkap dada kalau perut kosong... Total 43hari nk kene ganti.. 13hari yg tahun lepas punya, xsempat ganti sbb time tu tgh pregnant, and mmg xdpt nk ganti sbb gastrik dan bimbang akan kandungan ... Tpi dh byr fidyah .. then 30hari lagi berpantang time puasa baru2 nie. Sbb darah on 67hari baru hbis ... Satu lagii . Ade effect untuk susu berkurang ke ,kalau kita berpuasa ni.. risau pulak sye even bby sye dh nk masuk 8bulan daa.. sye xde makan apa2 supplements utk tambah susu, cuma jaga pemakanan sahaja.. Then, boleh bgi tips x mcm mne nak handle emosi bila anak meragam time kita berpuasa nie . Pengalaman jugak bagi sye yg first mom nie.. 😅 sye lani tgh pjj dgn husb.. please jangan kecam sye "sekadar ingat pendapat awak semua" #firstmom #ingintahu #seriusnanya #bantusharing

2 Balas

Saya pun dah start ganti puasa. Dah 15 hari. Mula mula saya buat direct seminggu then saya perasan susu semakin drop, lepas tu saya puasa isnin selasa dgn khamis jumaat. Susu lebih kurang sama jee seperti tak puasa. Yg penting sahur mmg kene makan nasi 🤣

kalau 67 hari, hari ke 61 tu patutnya dah suci dan boleh puasa dah. sebab nifas max 60 hari je. bab tips tu boleh search dekat TikTok/fb jugak

11mo ago

ouh yeke.. xtau pulak sye 61 ke atas dh suci, time tu pantang dgn mil, dia pun xde ckp pape pasal tu 😑.. sye emergency czer 9hb 3, lgi 2mggu nk puasa time tu..