Colostrum Harvesting

Harvesting colostrum at 37 weeks + Hari ni genap 7 hari selepas sy mula collect colostrum. Start hari tu masa 37 weeks +. Hari ni sy 38+3 weeks. Manage to collect 30ml colostrum 😍 Very happy. Tujuan collect colostrum ni adalah in case Mommy bersalin c-sec and susu lambat “come in” atau bila Mommy nak rest lepas delivery, Daddy boleh bantu susukan baby pakai syringe. Kadang susu lambat “come in” even after delivery normal. Baby lapar and hospital akan push utk bagi formula. Kalau ada colostrum ni on standby, bolehlah avoid bagi baby formula ❤️ Happy trying & good luck Mommies 😘 #firstbaby #colostrum

Colostrum Harvesting
9 Balas

Puan pada waktu hamil tk boleh kita picit breast keluar kan colostrum atau susu ye.. Boleh effect contraction pada rahim.. Mmg puan Dan 38weeks.. Tp itu tk digalakkan.. Puan tk.boleh buat suka hati tanpa puan tahu kesan.. Ini ada Tanya doc atau tak ni.. Lgi2 first baby.. Belajar LG puan.. Sy tk marah tp lately ni makin ramai ibu2 berani buat itu ini bila dah jadi pergi hospital kami lah yg pening tny kenapa pada ibu2.. Tlglah ibu2 hamil jgn buat perkara yg tk bgus waktu hamil.. Setiap checkup kami dah pesan kan.. Cuba ambik perhatian apa nasihat dRi kami.. Lgi stu boleh bahaya utk puan klau puan buat sesuatu benda tp puan taktau..apa yg puan buat ni sy tak galak kan Dan tak bgus utk puan punya rahim Dan breast jgn paksa breast utk keluar kan susu atau colostrum jika belum bersalin.. Selagi tkde sedutan dRi bayi itu boleh buat suus puan drop.. Ada fkir kesan tak? Mcm mna awk boleh fkir SMpai tahap ni mnaa awk study Dan awk share pada org lain.. Beritahu sy mana awk dpt ilmu ni.. Setahu sy ilmu ni kami tkde study

2y ago

Hello Puan 👋 Sy ada ambil kelas, belajar ilmu colostrum harvesting & breastfeeding drpd professional lactation consultant. And sy sudah bincang dulu dgn doc sy and doc sy galakkan after 37 weeks. Hanya ibu mengandung yg considered high risk tidak digalakkan utk harvest colostrum sblm baby lahir. Thank you very much for your concern 😊 Selama sy pregnant 9 bulan ni, sy mmg buat research yg sgt2 extensive. Sy ambil kursus mengenai breastfeeding, natural birthing & hypnobirthing. Sy bukan jenis yg buat apa2 keputusan tanpa research yg kukuh. After all, I only want the best for my baby and myself. Tak mungkin sy akan membuat sesuatu yg membahayakan diri sy atau baby. Don’t worry. In terms of “belajar”, sy mmg dah spend time and money yg banyak utk make sure sy buat cara terbaik. Sy lampirkan article ni mengenai kebaikan colostrum harvesting : https://www.romper.com/pregnancy/colostrum-harvesting Thank you 🙏🏼

wah betul ke ? saya ada tengok video doctor2 cakap tak boleh picit sewaktu hamil . and btw colostrum boleh bertahan lama ke sampai baby keluar ?

2y ago

Colostrum harvesting hanya boleh dimulakan selepas 37 weeks bila baby sudah full term. Anyway activity ini adalah optional. Bukan semua ibu boleh buat pun Kalau mau Sbb colostrum ni susah utk harvest. And boleh tahan dalam freezer sampai baby lahir.

saya try first day and second day mmg dia keluar setitis je ke?

2y ago

Tak jugak sis. Sy first day dapat 1ml/full 1 syringe. Tapi sy ada nampak other mommies dapat dlm 0.3ml je first day. Depends on you. Try telan jintan manis 3x sehari for a few days. Good luck!

Selepas tu kena bekukan ye? Berapa lama dia boleh bertahan?

1y ago

After dah bekukan, nak cairkan dia mcm mana? Terus cairkan dalam cup isi air panas atau mcm mana?

wahhh, mcm mna sis buat dpt mcm ni?

2y ago

macam mana cara pengimpanan yang betul untuk elak baby telan susu rosak?

Wah meriah nya. Rezeki anak sis❤️

2y ago

Yup. Thank you sis ❤️❤️❤️

Kat mana ya nk dptkn alat ni?

2y ago

terbaiknya sis 😍

ada tips x ?

2y ago

Telan 1 sudu teh jintan manis macam tu je ke? Atau campur air?