Echogenic foci

Haritu detail scan dr detect echogenic foci di jantung baby. Tapi baby takda tanda down syndrome or cleft palate. Normal tak? Atau kena refer pakar ye?

Echogenic foci
3 Balas

Hi sis. Sorry nk tanya, how’s your baby ya? Sis dah selamat lahir ke?😊 sy sekarang dah 30weeks ada detect echogenic foci in both ventricles. One in each. Dan ada detect lubang kat dinding jantung baby. Sgt merisaukan😞 sy tak mampu nak buat further genetic scan. So far, dari segi fizikal, baby nampak normal. Sis boleh share pengalaman sis?🙏🏻

1w ago

Alhamdulillah baby okk. Masa lahir, baby warded sehari utk pantau, katanya nak buat scan. Tapi masa discharge, takde tulis report pape dlm buku baby berkenaan scan tu. Saya tanya2 org lain & misi KK, katanya kalau takde tulis pape, maknanya takde pape. Harap macam tu lah. Doktor KK ada try dengar heartbeat dia guna stethoscope tu, tapi doktor cakap ok takde dengar yg abnormal. Cuma masa check darah untuk kuning, bacaan ALP dia (fungsi hati) ada tinggi sikit. Tapi doktor cakap maybe sebab baby masih develop. InsyaAllah baby ok je rasanya, saya tengok overall okk, menyusu ok, pernafasan ok. Kena checkup monthly je lah dgn KK utk update

Echogenic foci ni calcium dalam jantung baby ya?

Kena tanya doctor/sono perlu refer pakar or tak