Tips pembukaan cepat

Hi, harini saya dah 5 hari warded sebab ada contraction & pembukaan masih 2cm. Ada tak tips untuk percepatkan pembukaan? Dah tak tahan kejap kejap kena seluk. Sakit sangat. Kalau ada sesiapa berpengalaman, boleh share ya. Tq #firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

8 Balas

Sis jalan satu ward tu, saya induce pagi bukaan 1cm, then dari pagi tu nak ke tengahari saya pusing satu ward banyak kali, cek 3pm bukaan 2cm. Malam tu dr kata nak cek bukaan lagi, kalau masih 2cm esoknya kene second induce. Saya memang tak duduk katil, saya jalan sampai penat, rehat kejap then sambung jalan. 730 cek bukaan dah 4cm terus tolak lr. Malam tu jugak bersalin Alhamdulillah

5mo ago

sebelum induce mmg tkde bukaan ke?

sis tawaf wad tu.jgn baring je,lg lmbt nk buka.sy dlu 2cm gak,doc nk bg induce,seharian tu sy jln je..penat sy rehat,pastu sis kene rajin buat meruang.kasi bukaan jln cepat.search meruang tu mcm mana..petua arwah kakak sy lahir tanpa jahitan,mandi sambil hisap hujung rambut tu..niat hati mohon tuhan cepatkn bukaan.semoga dipermudah urusan bersalin sis dan baby.

sis cuba baring mengiring..angkat kaki sebelah..lepas tu terang manja2 sikit waktu contraction main2 tu...sy amal kan yg ni je..nurse yg jga masa sy bersalin hri tu yg ajar kan

sy minta doktor induce.. pagi td.. terus ke labour room sekejap shj bukaan.. depend pada badan seseorg tu..

rambut jgn ikat sis...sbb boleh menyebabkan jalan xbuke...jalan itik..buat senaman

Baca doa nabi yunus berulang2 dan doa byk2 Semoga cepat bukaan.

1y ago

betul, waktu saya bersalin, mmg keep on repeating doa ni 🥹

Baca doa nabi yunus dan buat teknik pernafasan yang betul

saya ada baca tips cepatkan bukaan mandi air panas