Hb low berat badan turun

Hari tu saye ade cek kt klinik desa, hb low pstu berat sye turun 1.5 kg.. Sepatutnye makin naik.. Saye xtaula tu sebab saye terlalu letih ke ap.. Sebab sebelum ni cek hb berat ok je.. Kali ni je sangkut.. Nurse tkt terkena aniema, so sye risau kt situ. Lg 2 minggu cek klnik kesihatan dan jumpa pegawai pemakanan.. Nurse ade bagi kapsul zincofer.. Cmne nk mkn ya.. Usia kandungan saye hampir 4 bulan.. Saye risau sgt.. #seriusnanya #bantusharing #firstmom

2 Balas

zincofer mkn time mlm sblm nk tido. kalau lps mkn 2 3 kali ade muntah ke pening2 boleh pegi jpe nurse balik mntk tukar ubat. sbb ramai x boleh mkn zincofer ni sbb kandungan iron die tinggi. lagi 1 hb mmg akan turun naik tiap2 bulan. even esok pon hb awk berubah2. bykkn makan jambu, hati ayam, bayam merah.

1y ago

ouh baik.. tq ats perkongsian ya

zincofer tu awak makan dengan minum air sunquick tanpa gula. makan zincofer sejam sebelum makan atau 2 jam selepas makan. kurangkan pengambilan kafein, jarakkan minum susu lepas makan zincofer, sebab kalsium dan kafein menghalang penyerapan zat besi. banyakkan makan makanan naikkan hb.