Berat badan naik 😫

hari ni pegi kk check up 16weeks , bulan lepas 65kg bulan ni 68kg 😭 naik mendadak , nurse kata sepatutnya sbln tuh kena naik 1kg je , next check up 20 mggu 19hb nnt hope stay or turun la 1kg , tapi mcm mana ??? sbb sy tak boleh tak mkn mesti angin satu bdn smpai migrain , sbb sy bekeje . kdg tahan smpai mual2 n muntah 😩 sy pon tak sedar smpai naik mcm tuh sbb baru ad slere nk mkn , nurse kata klau 20weeks sy tak kawal nnt check up selang smggu , allahuu doakn saya boleh yaa 💪🏻💪🏻💪🏻#firstbaby #firstmom #pleasehelp

1 Balas

try kawal makan,contoh..guna beras perang atau beras apa² lah yg tak berkanji. makan jumlah yg sedikit tapi kerap. saya faham,kita mengandung ni mmg lapar je. jangan ambil makanan manis2,berminyak selalu. tukar kepada kukus, rebus atau panggang. elakkan jugak makanan segera. ambil makanan sihat. nasi segenggam. sayur dan protin. snek tukar kepada buah². jajan2 tu tak mau. tapi boleh sesekali nak makan. kawal untuk tak nak bagi berat naik banyak. kalau lapar,makan. tapi tu lah..cuma kawal kuantiti tu. kalau tak makan,mmg akan rasa serba tak kena mual lah. pening lah. macam² 😅 saya pun macam tu,berat naik banyak dah risau. astu kena minum air gula pulak 😂. Alhamdulillah,saya kawal makan,ikut sepertimana yg nurse ajarkan. now dah 36w. tunggu masa je ni nak bersalin 🥰

2y ago

Aamiin Ya Rabbal Alamin 🤲🏻❤️..terima kasih atas doanya 🥰