Apa ilmu yg wajib ibu2 baru perlu tahu?

Harapnya ada yg respon sbb sy betul2 zero pasal baby, apa ilmu yg sy kena wajib prepare sebelum bersalin? Boleh bgtahu sy secara senarai? #firstmom #pleasehelp #ingintahu #firstbaby

6 Balas

1. penyusuan 2. tangis baby 3. tenangkan baby 4. jenis2 najis 5. tidur baby (cara tidurkan, jumlah waktu tidur and all related) 6. waktu yg sesuai utk pam 7. cara penyimpanan susu 8. cara marmet 9. what to do kalau berlaku clog duct 10. teknik urutan baby 11. berpantang (barang apa nak guna) 12. aktiviti utk baby (tummy time, flash cards) nanti kalau ada lagi Sy Tambah lagi 😂 setakat ni tu je dalam kepala

7mo ago

Note sistur2, terima kasih info2 yg bermanfaat ni.. 😊

Ada yang dah list kat sini, ada dalam antenatal class. Saya pun suggest seeloknya pergi antenatal class lebih mudah faham jika berguru. Skrg zaman dah maju, banyak class/ceramah awareness persediaan semasa mengandung, bersalin, penyusuan dan utk menjadi ibu bapa. kalau takde bajet, cuba cari yang free, insyaAllah ada.

klu mcm sy, sy bljr satu2 dlm 1 masa.. cth first trimester, sy akan byk google & tgk youtube utk cari info utk first trimester sj.. n bgtu la strusnya sbb klu bca byk sgt skali gus, takut mdh lupa n susah nk faham 😅

terlalu byk nk senarai...yg pastikan sediakan mental anda....

sebelum judge diri sendiri takde susu. baca ini dulu ye

belajar pernafasan untuk bersalin nnti.