Nak tanya sbb first pregnancy

Halo nak tanya berapa minggu sebelum tarikh bersalin kite dh kena ready? and lps bersalin tu berapa lama tempoh masa nak berpantang? #firstmom

1 Balas

Kalau saya 3rd trimester tu ready dah. Semua persiapan dah siap by 32 weeks. Sebab saya bekerja. Jadi taknak kalut kalut. Pantang ni depends. Saya tak ikut pantang traditional atau pantang adat. Follow my gynae's advice. Ambil complete meal, real food, water intake kena cukup dan elakkan makanan yang kita alergik. Yang paling penting if you're a Muslim, haram bersetubuh dengan ketika nifas. Tempoh nifas paling lama up to 60 days. Dah habis nifas nanti, terpulang pada awak bila nak bersama suami. Asalkan awak dah ready mental dan fizikal. Macam saya ready bersama dengan suami 7 months postpartum.