Dgm, Dgm, Dgm, Dgm

Haii mommy2x.. Hari nie doktor sye kte yg gula sye tgi, bacaan 9.1.. jadi sye kne buat diet control.. nie anak sye no 3, mase sye ngadong anak2x sbelum nie tk pnh ade..cume skrng sye nk thu ape risiko ble gula still tgi smpi sye bersalin? Risiko pade baby dn sye? Sye tk Boleh Bersalin normal? Lps Bersalin sye akan kne tahan wad? Ade sape2x pnh lalui? Sye baru 12week.. #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

1 Balas

Bukan dgm, gdm 😅 nurse ckp pd saya klu ada gdm sampai bersalin, risiko baby besar (kemungkinan tk boleh beranak normal, kena czer), ibu kena beranak lebih awal dr tarikh sepatutnya, risiko kecatatan saraf pd bayi, risiko kematian bayi secara mengejut (stillbirth) jika gula terlampau tinggi dan x turun2 (xdikawal), risiko bayi lahir2 terus ada kencing manis juga, masalah jantung bayi, masalah tulang x terbentuk dgn baik, prolonged jaundice, dan mcm2 lg.

1y ago

Ada yg smpai bersalin lps tu dh ok, ada yg dh bersalin pun masih ada kencing manis tu. Bsp tu utk ambil bacaan je sebelum mkn, dan slps2 mkn ikut waktu yg nurse bgth. Kita boleh maintain level gula dlm darah dgn strict diet (normally kk provide diet plan utk ibu mengandung yg ada gdm). Hilang/xhilang tu mmg bergantung pd kita, klu jaga pemakanan & minum tu dpt la kurang kn risiko ada kencing manis lps bersalin, klu main langgar je, agak susah 😅😂