Normal ke x period?

Hai tumpang tanya ,normal ke x dtg period lg lepas bersalin?? Dah 4 bulan ni ,sbb sebelum sy pregnant dlu sy period x teratur ,ni x dtg plk sbb mkn perancang ke mcm mne ye?? Ad spe2 tau..pless help me#bantujawab #firstmom

4 Balas

kalau BF, normal je. saya pun sama. sebab BF hormon tengah tinggi, memang dia akan halang hormon ovulasi & period. sebab tu orang yg exclusively DBF, baby tak pakai botol tak pakai pacifier, susah nak pregnant sampai 6 bulan lepas bersalin. dia panggil lactation induced amenorrhea. perancang natural.

Klu bf anak mmg normal sis. Biasanya paling tidak 6 bulan ke atas bru period. Ada juga yg lpas setahun bru dtg. Perancang pun boleh jd faktor juga. Tp kalau sis was was risau, boleh je g tya doktor nurse

breastfeed anak? mgkin sbb perancang juga, saya breastfeed anak, anak genap setahun bru period 😁

kalau fully bf ank mmg spruh org period jd xbtl😅

7d ago

bukan tak betul sis. memang sebetulnya macam tu. maksud saya bukan sakit lah. normal je sebab hormon BF tu tengah tinggi.