Bayi 9bulan x masukkan makanan ke dalam mulut.

Hai, sy nak tanya baby sy dah nak masuk 10 bulan, sy x pernah tengok dia masukkan makanan ke dalam mulut, tapi objek lain dia pernah masukkan dalam mulut seperti getah, bucu selimut or apa2 objek yang dia pegang. And sekarang dia dah x pegang botol susu sendiri. Masa dulu ada laa dia pernah pegang botol susu tp sekarang x. Dia lebih suka gentel bucu selimut. Normal ke macam tu? Risau sy..kalau nak cakap dia x pandai pegang ape2 objek lain, sy tengok ok jee dia pegang. Sape kt sini ada pengalaman boleh share. Sy ibu anak satu, pengalaman x banyak.#firstmom

1 Balas

Anak sulung sy xpernah masukkan mainan dlm mulut, toys dia semua bebas air liur. Dia dh 9y, now dia sgt suka masuk benda dlm mulut, kopek kuku etc. Muka dia dh luka sebulan lebih tak baik2 sbb suka mengopek. Sy baru jumpa doc n dia ada tanda mild adhd n mcm anxiety. Dia macam nakkan sensori yg dia tak dpt masa baby. Puan banyakkan aktiviti sensori dgn dia. Bawa pijak rumput, pegang slime. Still baby lagi tu insyaallah ok. Sy pn sama anak sulung kan..terlebih jaga..biarkan dia explore. 🥹 Wallahualam. Cuma bab tak masuk benda dlm mulut tu je sy boleh faham.

4mo ago

Ouh makanan. Kena makan sama2 dgn dia kot. Hehehee.