Tukar direct feeding ke botol

Hai semua, saya nak tanya. Saya ibu bekerja dan akan masuk kerja tak lama lagi. Saya nak ajar anak saya susu botol sebab akan hantar pengasuh nanti. Nak tanya, 1. macam mana cara utk ajar anak dari menyusu direct feeding ke botol? 2. Bagaimana pula dengan step utk uruskan susu pulak? Perlu pam dan terus masuk botol dan bagi pada baby atau Simpan je dlm peti ais nanti nak susu baru cairkan dan panaskan? Jika begini, simpan tempat beku atau tempat biasa sahaja? Kalau ada tips lain ke boleh Share juga ye☺️ Terima kasih byk byk #firstmom #pleasehelp #firstbaby #ingintahu

3 Balas

1 cari botol yg bersesuaian . sy recommend botol yg lembut & puting lembut ( puting yg muncung ) 2 pump 2jam sekali elakkan susu bengkak ( susu pon bole jadi banyak ) simpan dlm storage milk tulis tarikh masa semu .. letak dlm peti .. nak pakai amik yg lama dulu just rendam dlm air suam je kalau nak pakai 3 simpan tempat beku , jgn campur dgn brg ii lauk basah .. 4 kalau nak bagi pengasuh awak standby la sehari bagi pengasuh berapa storage milk susu ibu senang je kalau nak cairkan nti & kalau bole siang malam pump ( cri & pakai pump yg bateri kalau tgh kerja ) tgh malm direct ..

Sis, sy suggest sis cari ilmu penyusuan sbb ilmu penyusuan ni sgt byk utk kita belajar. Masih x terlambat. Sis follow ig lactation counselor: nadmasrom, byk sgt benda sis boleh blaja n tau cara nk kendalikan susu ke apa semua tu. Boleh follow jugak ig nyusoo.official atau bestnyamenyusu

Hi, terima kasih balas dan respon. Saya baru bacaa .. Saya dah pun join webinar nadmasrom dan ada dlm support group juga. Terimakasih sebab bg tips, nanti saya cari Puting lembut dan muncung tu.☺️