Macam mana nak tahu luka sihat

Hai semua saya dah bersalin 13 hari, mcm mana nak tahu luka kita sihat ye, mcm mana ye benang tu luruh, sbb luka bahagian atas okay, cuma bahagian bawah ni mcm nampak benang tapi tak berdarah la cuma saya nampak benang dia, takut jugak kalau luka terbukak, mcm mana nak tahu luka terbukak? #seriusnanya #ingintahu #firstmom

4 Balas

kalau buka buku pink di kk kerajaan dan bersalin di gov hosp,nurse akan buat lawatan ke rumah sekurang-kurangnya 15x selama sebulan pertama lepas ja ibu discharged ward. sepanjang pengalaman sy bersalin 3x,prosedur yg sama. bezanya,ada beberapa kali sy kena pergi kk sendiri sebab pkp. masa tu,nurse akan check luka dan bagitau keadaan luka dan jahitan. sis boleh tanya nurse luka jahitan sis mcm mana

nurse kk akan buat lawatan and check luka. takpun boleh minta pasangan tgokkan. kadang boleh gapping. mcm saya luka 2 weeks pun tak baik fully sbb 2x check gapping tp sbb bersih, so dr kata nnti baik sendiri. nak cpat baik, buat rendaman garam bukit 2x sehari.

Luka terbuka tu pedih dia lain macam sis. Kebiasaannya nurse akan ada check bahagian luka kita, nak tengok mcm mana keadaannya. Yang penting, sis kena cuci bersih-bersih tempat luka tu utk elak luka terbuka

luka yg dh bercamtum rapat,x berair,kering dn dlm pon x rse nyilu..tu tanda luka dh sembuh ..biasanya lps sbulan..luka kalo terbuka,pasti akan kluar darah atau bernanah...tu kne hati2..trus gi hospital

5mo ago

hehehe..kalo terbuka ckit mcm sy dlm 2 cm..nurse atau doktor x kn jahit blik..tp thk keadaan juga la..sy drpd 2 cm,doktor korek dlm perut smpai terbuka 4 cm sbb risau tkut dlm bernanah..tp Alhamdulillah x de pape blaku..mgkn ada jangkitan pd kulit,tu yg terbuka...memnadangkndarah fresh yg keluar..jd Dr biarkn luka sy cntum sendiri..hr2 sy gi dressing kt klinik..bila luka tu dh tggl 1 cm..sy dressing sndri kt umah...yg penting ada air garam atau dermacin..cuci luka 2 @ 3 kali shari..balut dgn gaus..insyaAllah lama2 luka cantum sndri..utk cpt baik,bole consume jelly gamat..bole dptkn kt farmasi..