Cek kuning

Hai semua, salam... sorry nak tanya.. kalau nak cek kuning bby di kk boleh ke tak ye ? atau di sbbkan baru bersalin, nurse asyik dtg rmh je cek , erm.. sbb kena suh cek kat private.. mana tahan klu nak cek balik2.. sy bukan org senang. erm. bertambah stress pula sy klu nk pkir#SeriusTanya #bantujawab #bantusharing #ingintahu

6 Balas

Tpt sy utk 10 hari pertama, baby wajib daftar & check up di kk kecuali weekend, nurse dtg rumah check ibu & baby. Plus check kuning akan buat selang sehari. Now baby dah 14 hari, masih check kuning di kk. Last check pd Jumaat, isnin kena dtg lg utk check selagi kuning tak bawah bacaan 85. Cuba pn call kk terdekat utk rujuk check up kuning baby.

7mo ago

Sepatutnya before bersalin, kita kena maklum kk (tpt ibu check up) di mana kita akan berpantang so that they aware kk mana yg akan follow up puan lepas bersalin. or kk sendiri akan tanya ibu di mana kita berpantang. Benda ni akan update dekat muka depan buki pink. Tp takpe refer je kk berdekatan and update dalam buku pink ibu. Semoga dipermudahkan urusan ibu & baby

hmmm boleh je. nurse ke yang suruh awak check dekat private, atas sebab apa? awal2, nurse memang datang ke rumah, tapi pada masa yang sama memang pergi kk untuk check kuning. checkup sebelum dan bersalin dekat mana, gov ke?

7mo ago

faham. saya sarankan awak pergi atau call je kk. sepatutnya diorang explain lebih details. sian awak. macam saya pun discharge hari jumaat. saya ada number nurse saya. dia yang guide. kena check kuning on weekend, kk saya tutup. tapi ada kk area berdekatan yang bukak. so pergi di situ je.

saya pun nurse kk A bagitahu kena g swasta sebab sabtu ahad. lepastu sy dah g swasta nurse B pulak call tanya n saya inform dah g swasta dia kata kenapa g swasta, just tunggu hari isnin boleh je check kk. hmmm

7mo ago

ohh.. ermm.. ntah la sy confius dh. isnin kna suh cek kuning lg. nti misi akan dtg rmh cek berat bby. erm nti la sy kol kk situ. tnya blh cek kuning ke tak

sebelum ni awak checkup kat private ke? kalau tempat sy memang lepas bersalin tu hari2 pergi kk untuk check kuning. kalau kena pergi private pun sebab weekend kk tutup.

7mo ago

ohh.. tq.. rupanya kena p klinik kk. klinik desa takde buat utk cek kuning. ok.. dh settle. tq smuaa utk infonye

mmg check kuning kat KK sis ,lepas nurse dtg rumah pastu check kuning ke KK. sy pun dekat 2 minggu ulang alik check kuning anak kat KK.

tmpt sy mmg check kt kk saja. dh sebulan ank kena kuning.