GDM semasa hamil

Hai semua.. Apa tanda ibu hamil ade gdm ye? Bulan depan kena minum air gula.. Berdebar pulak 😅 kalau takde keturunan kencing manis boleh kena jugak ke masa hamil ni? #ingintahu

2 Balas

boleh kena. gdm semasa pregnant, bukan sebab ada keturunan shj. ia boleh berlaku atas sebab perubahan hormon yang lead to gangguan insulin di dalam badan kita. pada masa yang sama, perlu juga untuk jaga pemakanan sebaiknya. macam saya, memang ada keturunan. tapi saya jenis jaga makan. sebelum pregnant okay memang tiada masalah kesihatan. masa pregnant kena jugak gdm, bacaan tak tinggi sgt lepas minum air gula tu, so gdm on diet la saya sampai bersalin. saya takde tanda, takde rasa ada perubahan, okay je macam biasa. Insyallah, yang baik baik sahaja untuk awak ye ibu. 💪🏻

klu awk xjaga mkn seminggu dua ni blh je sangkut even fmly history tak ada. better safe than sorry