Mommy badan kecik tapi baby besar

Hai semua. Ada tak yang mommy jenis badan kecik tapi baby besar then baby lahir secara normal? doc ckp baby saya besar 😅 risau pulak nk teran nnt. boleh share pengalaman? tq semua! #firstbaby #firstmom

1 Balas

Hi, mom👋 Saya nak kongsikan pengalaman saya. Saya dan suami ada bincang pasal delivery plan dengan gynae kami. Kami tanya kalau boleh tak nak czer, nak normal delivery sebab saya ada GDM. Bila GDM, kebiasaannya baby akan cepat besar. Jadi gynae kata possible untuk saya bersalin normal. Dengan syarat saya kena kawal berat badan baby. Jadinya sepanjang pregnancy saya, memang saya jaga makan. No cheat day at all hahaha. Tapi bukanlah bermaksud menu saya tak sedap. Hari2 saya makan menu sihat yang sedap. Then, gynae pun kira la berapa berat baby yang sesuai untuk saya bersalin normal. Jawapannya maximum berat baby saya, 2.5kg. Lebih dari 2.5kg confirm czer 😅 Alhamdulillah bersalin 37weeks, berat baby 2.4kg. Sipi2 haha Untuk pengetahuan awak, bukan saiz badan yang tentukan boleh bersalin normal atau tidak. Tapi saiz tulang pelvic kita. Mungkin awak boleh discuss dengan doktor. Sorry kalau pengalaman saya tak membantu awak🙏

7mo ago

sy xdak GDM, tp berat baby sy skrg 2.4kg.. sy skrg 35w4d 😅 baby besar ka tu ?