Period selepas berpantang

Hai semua. Ada tak mommy2 dekat sini yg ada pengalaman slps bsalin brp lama tempoh period bermula semula mcm biasa? #firstbaby #firstmom #pleasehelp

1 Balas

Hi, pertama sekali period selepas bersalin dipengaruhi oleh hormon prolactin dalam sistem badan kita. Kebiasaannya ibu yang fully exclusive BF akan mula period 6 bulan selepas bersalin. Ada juga situasi di mana up to 2 years belum datang period. Masih juga situasi yang normal. Pengalaman saya 7 bulan bersalin baru period. Kesimpulannya period selepas bersalin bergantung pada hormon prolactin ibu tersebut. Ada yang datang tak sampai sebulan habis nifas. Dan ada yang datang 2 tahun kemudian. Harap membantu 🌹

11mo ago

Sy lps pantang terus period n menyusu badan. Bergantung pada badan masing2