CARA SIMPAN HEPARIN DAN PENGGUNAAN BOTOL

Hai. Sebenarnya saya terlupa ingin bertanya pada nurse kerana lebih concern kan cara menyucuk dan jarum. Saya menerima cecair heparin 5ml bagi setiap botol dan setiap penggunaan hanya 1ml. Jadi soalan saya. Selepas saya gunakan 1ml dari botol, lebihan cecair dari botol yang dah dibuka, boleh guna lagi? Dan bagaimana cara penyimpnanannya? Sebab botol dah ada lubang jarum dah masuk untuk 1ml pertama. Saya menerima 4botol cecair herparin dan setiapnya 5ml. Sy perlu gunakannya untuk 8hari. #bantujawab #firstmom

1 Balas

boleh tp kena seal elok2 supaya tak tumpah. 1 botol utk 2x cucuk kebiasaannya.