Kerap makan telur

Hai saya tengah awal kehamilan. Nak tanya ada apa effect ke kalau kerap makan telur ayam ? Kerap tu mcam hampir setiap hari anggaran 3biji. Sebabnya tekak ni kurang selera nak makan lauk ayam/ikan. Masa check up pregnant yg dahulu ni nurse pernah info kalau kita boleh gantikan telur sbg makanan protein. Cuma saya tgh melalui rasa mual kali ni kalau makan ayam/ikan jadi bila makan telur saya berselera tekak saya boleh terima. Cuma terfikir ada effect apa tak mcam kolesterol naik ke masa kehamilan ni ? #ingintahu #sharingforinfo

2 Balas

For me okay je, sebab saya pun almost setiap hari makan telur masa pregnant. Biasanya semasa breakfast, scramble egg is a must. Cuma pastikan, ianya dimasak dengan sempurna. Bukan separuh masak dll. Isu kolestrol boleh triggered melalui telur ni dari dulu lagi. Ada banyak pendapat, tapi kalau fikir logik banyak juga punca kolestrol boleh terjadi. Kesian telur dipersalahkan. Apa apa pun, intake apa apa makanan yang kita ambil hendaklah secara bersederhana, amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat.