Berat bayi

Hai. saya nak tanya. maaf ye..saya first mom. Bayi saya dah 5 bulan. sejak dia berusia 3bulan. berat badan dia naik lebih kurang 200 300 gram saje sebulan. Macam masa bulan lepas. Berat dia 5.96kg utk 4bulan. Dan berat dia 5bulan hanya 6.24kg saje. nurse pun asek ckp. berat dia naik sikit sgt. Takpe ke ibu2 berat dia naik sedikit? Saya macam overthinking . rasa risau. saya takut dia tak cukup susu. Baby saya menyusu badan je. Betul ke dia tak cukup susu? Berat dia naik sikit takpe ke? #firstmom #pleasehelp #firstbaby

10 Balas

Cuba awak semak graph BMI anak dalam buku. Normal tak? Selagi ada peningkatan, normal sebenarnya dan paediatrician pun takkan komen apa2 kalau graph baby cantik. * Graph baby cantik bermaksud ada peningkatan dan berada dalam white column. Awak teruskan penyusuan seperti biasa. Jaga demand baby. Nak dapatkan penyusuan yang optimum, satu sesi penyusuan ialah 10-15 min supaya anak dapat hindmilk. Hindmilk ni lemak baik yang membantu dalam tumbesaran baby. * Satu sesi penyusuan bermaksud, satu breast untuk satu sesi. Jangan tukar2 breast. Contoh pukul 3pm, breast kanan. Next session, breast kiri pula. Nanti bila anak dah berusia 6 bulan, awak jaga pemakanan anak pula. Ada sumber makanan yang membantu untuk menaikkan berat badan baby seperti santan, susu, butter, minyak, sweet potato. Yang ni awak boleh follow FB happybabyfoodmalaysia. Sangat berguna untuk panduan pemakanan baby yang betul, ada tips dan info yang padat👍

7mo ago

I see. Takpe, selagi graph anak awak normal nothing to be worried😊 Nak advice yang lebih tepat rujuk doktor tau. Bukan nurse.

Saye lagi menyedihkan, 5 bulan baru 5.1kg. Memang bmi dari newborn susut je. Try macam2 dah, tapi segitu jugak laa. Tapi alhamdulillah anak aktif dan sihat. Harap lepas start makan nanti berat naik pegi line putih. Misi klinik desa da dua kali refer saye ke doc kk, tapi doc kk cakap masih okay, jadinye saye positif jelaa.

baby saya naik 700g-1kg sebulan pon nurse kata naik sikit. selagi semuanya normal better sis refer graf tu je tak payah peduli apa nurse cakap tu. saya pon dulu risau sangat tapi bila tanya kawan2 yang ada anak kecik semua kata okay. so alhamdulillah anak sihat

Ank sy pun naik sikit je, nk wat cmna, kdg dia x nk mnyusu, dh 5 bulan tpi msih menyusu sikit je hmm, nurse sy xde ckp apa, yg pnting graph ok

okey la tu masih normal..anak sy 3 bulan 5kg/4bulan.5.5kg/ 5bulan5.57kg je😬🥲 hrp 6 bln ni naik bnyk laa risau sbp garis kuning dah

nk tau baby cukup susu ke x , tgk air kncing dia warna ape , kalau kuning , maknanye xckup susu , tu yg doc ajar saya

ank sy mmg Naik sikit berat sejak umur 4 Bulan. smpai 2 tahun still underweight. 3x jumpa dietitian. tp anak aktif je

Nk tnya berat baby ni biasa akn naik je kan wlaupun sikit. Takde turun berat kan klau takde masalah apa2?

7mo ago

Yup

BMI okay tak? graf dia okay tak?

7mo ago

setakat nih okay. tpi nurse asek ckp. sikitnya dia naik. so sy risauu

Baby awk tknk botol ke?

7mo ago

Sama la kita.. tapi saya suruh dia minum susu guna cawan je risau susu bdan tk ckup. 1oz je dia nak minum tu pun tk habis. Berat dia pun naik 300g je stiap bulan