Dah bersalin ke tuu

Hai, saya due 27/2 ni. Saya nak baca pengalaman kawan2 yg dah bersalin semuaa. Bila bersalin, week berapa, normal ke czer, induce ke tak, hujung2 pregnancy ada gdm, gbs, air ketuban banyak or sikit yg tiba2 ke, baby berat berapa, dsb. Saya first time jadi banyakkk perasaan bercampur baur. Happy, excited, x sabar, takut, kadang2 stress sbb takut beranak, over thinking n macam2 lah 👉🏻👈🏻 #newmom #preparemental #firstmom

11 Balas

anak sulung 10tahun:- 39w+,normal.contraction dr rumah,angkat beg pergi hosp dah 9cm, terus bersalin. berat 2.4kg. anaķ 2nd 4tahun:- 38w,normal,contraction dr rumah sampai hosp bukaan 2cm. masuk wad 4 jam kemudian bersalin dgn baby berat 2.75kg anak 3rd 1 tahun:- 38w 1d,contraction dr rumah dan bertolak ke hosp. nurse check bukaan 3cm. 1jam setengah kemudian bersalin normal baby berat 2.75kg. sy GDM ON DC,sangkut 12w masa mogtt. sy pun takut nak berana setiap kali pregnant. tp bila sampai masa nak bersalin tiada lagi rasa takut. sakit sgt contraction non stop sampai yg ada dlm fikiran sy mesti keluarkan baby cepat². sy terfikir dlm masa sakit tu andainya baby sy susah nak keluar,sy rela czer asalkan sakit hilang. Alhamdulillah dlm LB sy bersalin 3 anak tak pernah lebih sejam keluarkan baby. masuk LB ja terus bersalin. anak ke 2 sy baring 4 jam dlm katil d wad sebab bukaan baru 2cm. bila contraction non stop,pecah ketuban sy terus ke LB dan bukaan 6cm. nurse tolong bukakan jalan dan sy bersalin. sakit memang sgt² sakit ya,tp paling penting bg kita yg beragama Islam kena zikir banyak² sepanjang contraction tu. sy amalkan zikir nabi Yunus selama contraction menyerang walaupun nafas tak beraturan. Alhamdulillah Allah permudahkan

7mo ago

@Raa sepanjang pregnant 3 anak,hujung² trimester sy kerap bergerak walau dlm rumah. sental lantai bilik mandi guna berus kain dlm posisi mencangkung,jalan² sekitar rumah pagi @ petang,kerap bersama suami walau badan tak selesa. kalau kucing tengah makan, sy usap² badannya dan cakap dgn kucing tu minta doa kpd Allah semoga peemudahkan urusan sy bersalin. paling penting masa solat tu minta sungguh² pd Allah semoga urusan bersalin dipermudahkan. sy doakan sis urusan sis dipermudahkan. aamiinn

Baru bersalin - 5/2/24 due date: 31/1/24 5/2-kena serah diri kat hospital. 10.00- masuk wad, pg tu dah ada keluar tanda sikit-darah 12.45-cek bukaan masih 1cm, dan serviks masih tebal jd kena induce. masuk pil kat pintu rahim. lepas tu dah start rasa contraction light²..sehingga jam 7pm rasa contraction tp masih boleh berjalan kehulu kehilir utk cepatkan bukaan. doktor check baru 4cm. sempat lagi bg moral support kat jiran sebelah katil. bg pinjam tangan masa dia tgh thn sakit. lpstu smpat lg tlg jiran sblh katil yg baru lps bersalin ambik makanan dn bedung anak dia..🤭 10.00 pm lebih mcm tu dah start sakit rsa mcm nk meneran. tiba² rasa mcm ada air keluar banyak setiap kali contraction dtg. bgtau nurse. rupanya bukan ketuban tp darah. doc check bukaan memang dah 10cm. tggal masa nak teran je. kelam kabut nurse tolak p LR. masuk LR dlm 10.30pm cmtu, nurse tanya nak tggu suami dulu ke? sy ckp xnak kalau boleh nak cepat² setel. Alhamdulillah, baby lahir 10.39pm-normal (3.22kg)..cumanya ada koyakkan sikit bhgian luar. so masih kena jahit😪. harini baby dh 12 hari, Alhamdulillah. Semoga dipermudahkan urusan adik bersalin ya..💕

ank 1st - 4 thn - 40w check up baby memang takde tanda2 nak keluar. mlm check in kene induce. induce 2 kli. tahan sakit nk dekat 24jam. bersalin normal. kene episiotomy. jahit 2nd tear. berat baby 3.3kg. pengalaman bersalin yg 1st paling sakit ank 2nd - 2 thn - 38 w baby besar masa last scan 37w5d baby berat 3.3kg. mmng plan dgn doc time 33w utk induce since tak nak czer. on 38w kene masuk ubat induce. tahan sakit 13jam, baby berat 3.5kg. 3rd tear. tapi yg ni tak sakit sngt maybe sbb dpt epidural. masa push tak rasa apa2. bila dh balik rumah baru rasa sakit sbb ubat tahan sakit dh habis 😂

Saya pun first mom... Alhamdulillah 19/1/24 dah selamat melahirkan baby boy secara normal masa 37weeks 5 hari..Saya turun tanda lendir campur darah.. mulanya tak percaya juga dengan ketinggian saya yang agak rendah syukur alhamdulillah... EDD sepatutnya 4/2/24 tapi baby nak keluar awal tengok dunia .. Saya doakan semoga dipermudahkan urusan awak bersalin yea... dan selamat dan sihat semuanya...

sy due date 25/2. tapi dah selamat bersalin 28/1. bersalin pra matang 36w3d. normal. alhamdulillahsemua okay. pi kk kata ketuban sikit. then bukaan jalan pun dah 3cm. terus kena angkut naik ambulance. pastu kat hosp scan sekali lagi okay je semua. ketuban pun banyak. baby lahir 2.55kg. sy pun masa nak bersalin mcm2 fikir. tp alhamdulillah semuanya okay.

hyee Sy due 29/2 now 38 week 1 day..Rase skit KT pgkal ari2 tu kdg dtg menyengat kdg hilang ,baby kerap mngeras jugak tp xde turun ape2 tnda ..masih mghitung hri,berdoa semoga baby keluar Sblum 39 week sbb Sblum ni anak first keluar ngam2 38 week 5 jam menahan sakit contraction..semoga kelahiran kedua ni Allah lebih pmudahkan sgalanya InshaAllah

saya pula due 28/02 sis.anak ke 6 ..ada kala perut kerap mengeras,celah kangkang sakit²,d bwh tu da rasa sakit kdg²,nyilu² mcm d cucuk²,sakit pinggang dtg² tp blm ada tanda²..ada kala saya rasa sama mcm sis.. nervous, risau,tak sabar dan sebagainya..saya doakan agar sis d permudahkan urusan bersalin nanti ya..

saya pun due 27/2... saya mmg penat lately... banyak juga berfikir sebab nervous anak pertama... sakit kat celah kangkang tu dah lama dah tp kdg makin hari berkurang je kdg rasa kdg tak... semoga dipermudah juga urusan awak nk bersalin, due sama dgn saya

Due 28/02 .Now dah 37 week 3 day tengah menghitung hari juga ni.Persediaan bag hospital dah ready ,tunggu baby keluar jer ni.Semoga di permudahkan time bersalin nanti.Aamiin ya mujib🤲🏻😇

8mo ago

You too😊😊😊😇😇🤲🏻

saya due 28/2 ni sis tp blm ada tanda².tp kerap baby mengeras.rasa sakit² d bwh tu,sakit pinggang .nyilu² d bwh seolah d cucuk dgn benda tajam