breastpump

hai . saya dah 18weeks dah ada keluar air jenis+susu doc kata InsyaALLAH , nanti baby kuar saya xperlu guna susu formula sbb susu badan dah terhasil , cuma saya nak tahu lah , perlu ke saya beli breastpump tu ? dan ada x setengah ibu yang ada susu badan pun beli jugak susu formula , mohon jelas kan terima kasih#pleasehelp #firstmom #bantusharing

2 Balas

depends. sis nanti lepas bersalin kerja ke? kalau ya, boleh je standby awal. kalau tak pun, boleh je prepare satu in case of emergency. cuma jangan pam lagi, nanti trigger contraction pula. susu yg keluar tu lap2 bersihkan je. pakai breastpad kalau kerap keluar. ada je yg standby susu formula juga, tapi personally saya rasa tak perlu standby awal. cuba usahakan untuk ebf dulu, kalau betul2 tak berjaya, nak beli susu formula nanti2 pun takpe. lagipun susu formula ada expiry date.

5mo ago

hehehe tq sis tlg jawab kan

boleh standby bpump tp guna lepas habis pantang sbb nk elakkan ank nipple confuse. and susu fm kena try and error. tak semua susu fm ngam dgn perut setiap nb.