Diagnose missed miscarriage memang tak ada harapan lagi ke?

Hai, nak tanya siapa ada pengalaman doktor diagnose missed miscarriage? Memang dah tak ada chance untuk survive ke? 1st pregnancy, tak pernah scan lepas cek UPT positif, ingat nak scan dalam 8 or 9 weeks gitu. Ni pn pergi scan sbb tetiba ada spotting, tapi tak banyak mcm 3 4 dot mcm tu, tak ada sakit perot yang terok or bleeding terok lepastu. Mula scan dkt swasta tapi doktor refer hospital sbb ada spotting & kandungan kecik. Kalau ikot tarikh last period kandungan patut dah 8 weeks mcm tulah. Tapi bila scan baru 5w 6d. Doktor scan ada kantung je, doctor mintak dtg lagi 2 minggu untuk repeat scan. Period saya kadang fix tarikh yang sama setiap bulan, kadang dtg awal 2 3 hari or kadang lambat 2 3 hari. Doktor ckp mybe salah kiraan period, or mmg baby tak jadi. If time appointment nanti tak ada perkembangan kena admit tros untuk cuci #ingintahu #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

update: terima kasih smua atas doa, semangat & jawapan. saya baru baca komen smua hrini, lepas post soalan saya tu, saya agak down sikit, xsanggup nak bukak apps ni tkot saya trlebih pikir lagi. Saya baru scan smlm, alhamdulilah dah nampak baby & heartbeat. cuma size baby smlm patutnya dah 8minggu, tapi doctor scan smlm baru 7minggu gitu, so doktor suruh bukak buku pink tros & scan dkt kk lagi 2 minggu utk tgok keadaan baby & trikh bersalin yang betul bila. smlm mula2 scan dkt perot mcm nmpak kantung kosong, saya dah redha dah time tu, doktor scan dri bawah alhamdulilah baru nampak baby, tak lama tu dgar dah heartbeat dia utk pertama kali. doktor kata masa saya spotting tu maybe threatened miscarriage, sbb lepas dritu saya tak ada spotting dah sampai hari scan smlm. tapi doktor kata still kena jaga jgk la sampai next scan, chances utk miscarriage tu still ada, kena happy2, xboleh buat kje berat buat masa skrg, hopefully baby berkembang dgn sihat je ni, insyallah amin. terima kasih atas bantuan smua, saya doakan yang ada masalah sama mcm saya untuk tros kuat, jgn gveup. insyallah baby korg smua berkembang dgn sihat ♥️🥰

Sy sis.. Baru je balik klinik tadi. Doc ckp tk jumpaa heartbeat baby.. Kne refer hospital 26hb ni. Mggu lps dh scan dkt kk. Pun sama tkde heartbeat. Doc ckp mgkin missed miscarriage .. Sb sy langsung tkde bleeding. Sy alahan mcm biasaa.mual muntal. Tpi bila scan takde heartbeat. Sy first mom. Ni first baby.. Jd mcm shock ttbe tkde kan. Pdhl kita alahan mcm biasa..hmmm skrg ni sy tggu 26hb utk last scan kt hospital

Pengalaman saya yang ada spotting selama 3 minggu awal kehamilan dan scan 7 minggu kantung kosong,, saya pergi scan dekat lain dalam 7 minggu lebih baru nampak janin & heartbeat tapi saiz kecik lagi, dalam 9 minggu scan lagi baru nampak saiz baby sama dengan minggu dia, jangan putus asa dan teruskan berdoa puan

2y ago

Alhamdullilah, moga moga saya pun mcm ni jugak nanti 🥹

Banyakkan berdoa,dan brsabar ye sis.Kmungkinan xjadi&jadi tu ada,jgn tekankan diri,kekalkan makan makanan yg sihat2 utk tubuh badan sis.🙏🏻