Baby 6 bulan

Hai mummy esok baby sy baru nak masuk 6 bulan . Kita dah boleh bg dia makan ke macam nasik air n air masak x boleh lg kan ..#first#ingintahu #pleasehelp #firstmom

2 Balas

6bulan dh boleh makan. baby start makan dh boleh minum air masak max 4oz sehari. texture makanan depends pada cara bby terima. kalau ikut nurse 6w boleh bagi bubur kosong. but anak sye terus je mkn complete meal. 6m anak sye dh makan waffle, pancake, omallete, buah potong, ayam seketul, nasi lembik, mashed potato, bubur oat, bubur barli. boleh google cara makan anak, ada traditional weaning, mix weaning, baby led weaning. sye bagi baby led weaning, baby makan sendiri dan x buat 4dr. saya x minat nak buat 4dr sbb sye lagi berminat nk buat blw. 4dr tu adalah traditional weaning. and baby kunyah x perlu kan gigi, since gusi dia dah cukup kuat. and u kne tau beza gag reflex dgn choking. sbb bby mula2 makan mmg standard akan gag. so x perlu panic and takut. sbb baby pandai je batukkan diri dia nnti if dia gag. cuma akan nampak mata dia berair la. and utk permulaan kebanyakan baby x makan byk. dlm 2 3 suap, itu normal and x perlu risau sbb baby 6 to 7m makan bukan utk kenyang. dia makan utk kenal texture makanan lain selain susu. lps tu kena tau jenis2 carbo. jgn bagi 2 carbo dlm 1meal, boleh buatkan bby jadi sembelit. sama jugak kalau kita krg bagi baby minum air masak, baby akan mudah sembelit. lps tu kena tau p food utk sembelit and brat food utk cirit birit. susu tetap kena bagi mcm biasa. sbb baby bukan makan utk kenyang lagii. dan tolongggg sgt jgn bagi cerelac or nestum. sbb once dh bagi baby akan reject semua real food. plus cerelac or nestum ada gula tambahan, yg mana mmg x elok utk buah pinggang baby. and bby bwh 2y xboleh bagi gula and garam.

Semalam sy checkup anak 5bulan, nurse explain dah boleh bagi makan start 6bulan, bagi bubur. boleh refer buku checkup di kk ya puan. dalam tu semua ada.