jaga perasaan ( proses ECv)

hai momy, saya nk luah sikit semalam sya kena refer ke pakar untuk scan baby ..and yes bby saya songsang , doc bg pilihan nak ceaser or ecv saya memilih ecv untuk cuba dulu and berita nie ofkos parents kena tahu so ayah saya xde ape2 just mendoakan xp ibu sy lak bile dpt tahu sy nk buat proses ecv and tahu risiko nye risau x menyempat sampaikan salahkn saya kenapa setuju dulu .. padahal sblum nie dh bgthu dri rumah dn ibu pun setuju buat xde saya kena suami saya pulak di salahkan kenapa x fikir buat keputusan mcm tu , ibu saya kata baik operation terua , saya klo boleh nak elakkan operation sebb anak first emm skrg ibu saya x nak berapa nk bls mesj sya or bersmbng ap2 update dia akn tnye ayah saya sahaja bagi momy2 semua tak betul ke keputusn saya tu atau saya pentingkan diri , dah nak dekat bersalin kalau boleh tknk sakitkan htty sape2 tapi dh jadi mcm nie emmmm peningg #seriusnanya #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

7 Balas

Mommy jgn terlalu risau pasal baby songsang nih. Asalkan mommy tahu awal pasal kedudukan baby. Boleh google kaedah awal sbelum procedure hospital. Contohnya sujud lama sikit. Banyak cara mommy. Pengalaman adik sy sndiri. Dah dpat tarikh cser & dah warded dah pun. Doktor decide nak ecv dulu sebelum cser. Adik sy redha dah, mana² yg terbaik untuk baby. Lepas ecv, baby kembali songsang. Then doktor decide nak cser keesokkan pagi pkul 10pagi. Scan pkul 9, baby masih songsang. Dah dlam lr dah mommy pkul 10lebih tu, tengok² baby dah pusing cantik dah. Tak jadi cser. Alhamdulillah. Then lepas tu rasa dah contraction. Boleh bersalin normal. Cuma mommy skrg nih, fikir yg baik². Apapun keputusan kita, tak mempengaruhi sesiapa pun melainkan kita sndiri. Kita yg rasa. Tapi boleh je minta pendapat keluarga. Dan keluarga pun sbenarnya kena juga menjaga perasaan kita. Yg penting skrg tawakkal & redha. Moga semuanya berjalan dgn lancar & dipermudahkan segala urusan.

hai mommy, saya pun pernah detect baby breech waktu 36w dan berjaya ECV pada 37w. sampai sekarang dah 40w, alhamdulillah kepala baby memang kat bawah dan engage. cuma baby Masih seronok dalam perut😂. Pada awalnya decide nak buat ECV memang agak takut tapi alhamdulillah semuanya Allah permudahkan dengan kepakaran doktor yang ada. InshaaAllah proses ECV ni selamat je. sebelum buat ECV doktor akan pastikan dulu kondisi (air ketuban, Tali pusat baby dll) sama ada selamat untuk teruskan ECV atau tak. kalau berisiko untuk tak berjaya, doktor mesti akan inform kita. mommy cuba yakinkan mak yang ECV ni selamat je, lagipun doktor yang buat ECV ni memang pakar, InshaaAllah kita tak perlu risau pun. banyakkan berdoa ya. semoga urusan ECV mommy dipermudahkan dan berjaya🤲❤️

1y ago

Alhamdulillah skrg sis dh brslin ke

Saya pilih utk ecv masa anak ke 2 kedudukannya songsang 38 minggu dan pertama kali perlu memilih sama ada ceasar atau ecv. Instinct ibu mmg nak yang terbaik dan paling selamat untuk bayi yang dikandungnya. Sebolehnya ramai saya pasti ibu-ibu nak elakkan ceasar. Emak yg teman Saya ke hospital waktu itu, sungguh pun emak nampak mcm berat untuk 2 pilihan tersebut tapi emak tetap tenangkan Saya dan berdoa urusan Saya dipermudahkan. Inshaallah, terangkan baik2 pada ibu puan dan minta doa keramatnya bagi memudahkan proses ecv tu nanti. Inshaallah saya doakan Moga semuanya baik-baik belaka.

1y ago

syukur sy pun brjaya proses ecv

maaf bertanya ecv tu proses mcm mna ye utk bayi songsang?sbb sy 36 weeks 3 hari ni bayi songsang,dan dktr bg smpi 37 nk tgk bby pusing ke tk,klaw xde perubhan dktr nk czer,sy risau sbb ank 1st dan ade kncing manis..please terangkan.

12mo ago

sy solat xdpt sujud .kena ddk kerusi sbb kaki bengkak dan tegang.ade jgk bt sikit2 senaman ringan .dh cuba pujuk dam berckp dgn bby tp dia msh blm pusing.risau jgk ni .

Allah.. semoga Allah lembutkan hati ibu sis. basically selamat je ecv ni. awak Yang tanggung sakit ceaser tu, ur body kan.. kalau peluang untuk normal lebih baik normal sis..

1y ago

emm tu laa .. sebb kdg terpengaruh org ckp

bagus try ecv dulu..kalau tak berjaya juga lain cter...biras sy pun doktor buat ecv dulu masa 36 week..alhamdulilah berjaya...fikir yg baik2 je...

12mo ago

alhamdulilah tahniah..moga mudah urusan seterusnya...

Alhamdulillah saya selamat menjalani ecv hri nie .. akhirnya bru kedua2 pihak lega moga esok boleh kuar wad dh hehhehe Aaamiin