Baby tak berak

Hai moms! Siapa sini ada problem macam saya. Baby saya 15days. Since 5 hari lepas dia tiba tiba tak berak. Cuma in between ada sekali dia berak sgt banyak. Lepas tu tak berak smpai harini. Lebih merisaukan baby saya masih ada jaundice and bacaan static 10.. saya risau sebab dia tak nak berak macam mana jaundice nak turun.. Anyone ada pgalaman mcm saya? Perlu buat apa ya? Saya dah pergi klinik and doc suruh monitor dulu..sbb dia masih kentut and perut tak keras. Harap ada yang sudi share #pleasehelp #ingintahu #firsttime_mommy

3 Balas

Saya share cara saya ye. Kalau fully bf atau lebih bnyak bf dr fm biase mmg gitu. Kalau fully bf lg la seminggu x berak mcm anak saya. Doc kata normal sbb bf sahaja. Cuma nya bila x berak kuning lambat turun. Najis dia masih hijau walau umur sebulan, ye la semiggu skali ke berak sudahnya prolonged jaundice. Anak ke 2. Kes yg sama mcm anak 1st berulang. Jaundice 20.8, kene tahan nicu. Kali ni saya ikut nasihat nurse nicu. kenyang ke tak, tiap kali waktu menyusu kasi dua² bf & fm. Setiap 3 jam tu kasi Fm 60ml + bf. Insyallah dia akan kerap berak. Saya buat gitu bacaan 10.7 turun ke 7.3 selang sehari. Cek lg selang 2 hari bacaan 4.7. Saya xde ikut petua mengarut mcm kasi susu kambing la, mandikan dgn teh la. Saya ikut tips nurse je. Susu dkt nicu tmpt saya pkai Dupro. So balik rmh saya beli susu yg sama. Masa anak 1st saya degil, saya x campur pun. Tetap nk kasi bf je xnak cmpur sudahnya baby x berak, kuning lmbat turun. Nurse kata nk bg kuning cpt turun, biar baby bnyak berak bnyak kencing sbb tu kene paksa baby bgun utk mnyusu tiap 3 jam. Alhamdulliah tips nurse bg menjadi. Bila jaundice dah hilang boleh stop fm slow², waktu tu pun susu bdn kita dha makin bnyak.. Oh ye nurse kata kalau bnyak kasi susu fm dr bf, dan baby tak berak², itu tak normal. Rajin² buatkan senaman kaki dkt baby utk rangsang dia punya usus.

7mo ago

Thank you sis sharing. Sy mix feeding tp lebih byk bf dari mf la. Thank you tips!!👍☺️

lebihkan susu fm dari susu bf. just untuk sebulan ni je smpai baby discharge jaundice. ikut je apa doc suruh. sy haritu degil bagi susu badan sbb ingatkan susu badan berkhasiat dan penawar penyakit baby. huhuhu tpi dlm kes jaundice, tujuan kita adalah untuk turunkan bacaan jaundice dgn keluarnya najis kuning baby. so kne bagi susu fm banyak2

Dia minum susu apa

7mo ago

Saya tukar susu ke dutch baby berak okay puan sblum ni guna s26 jarang berak dgn kembung perut, puan kena try susu lain klau tak okay lgi dgn anak puan