Buasir luar ketika berpantang,bersalin czer,hari ke32

Hai mommy,saya hari nie tiba2 berak berdarah,sy dapati sy jadi buasir luaran,soalan sy..boleh ke hilang? Boleh ke makan ubat buasir?#bantujawab #SeriusTanya #ingintahu

2 Balas

hi, sy dulu lepas bsalin normal keluar buasir. sengsara ya amat. semua pergerakan serba tak kena. baring, duduk, berjalan, nak ubah posisi tidur pun azab rasanya. hampir sy depression. jalan pun macam org yang kena czer. ramai ibu² yg sy jumpa fikir sy kena czer. masa jumpa doktor, sy bagitau kena buasir. doktor bagi ubat sapu skali dgn ubat lembutkan najis. Alhamdulillah lama2 buasir kecut dan kembali normal.. Nanti cekup klinik, bagitau dktr. Semoga dipermudahkan segalanya. Aamiin..

2mo ago

saya jd yg luar ja..duduk,jalan,tidur semua xda masalah..xsakit pon..cuma masa nk buang air besar ja pedih mcm luka..dia jd mcm isi lebih pada luar dubur..

Sis nanti gi klinik bagitahu doktor. Mcm saya doktor bagi ubat makan & ubat masuk di dubur. Tapi saya telan ubat je takut nk masukkan ubat tu😂 kena makesure jangan sembelit je. Nanti makin teruk. Makan byk sayur & buah. Nanti buasir tu akan masuk balik. Kalau saya doktor suruh tolak pelan2 dengan jari masukkan balik buasir tu.

2mo ago

saya jadi buasir luar je...mcm isi lebih kat luar dubur..sy memang selalu sembelit..jaga makan pon sembelit😅