Protein + darah dlam air kencing

Hai mommy semua. Saya nak tnya ada tak cara utk elakkan protein dan darah dlam air kencing. Saya stress sangat protein kjap ad kjap tkdak. Tpi darah stiap kali check mesti ada. Misi dah sruh amek air kencing msa prtengahan dan bsuh dlu bhagian miss v sblum amek air kencing. Smua sya dh buat. Tpi darah tu still ada. Last² doc suspect saya ada Batu Karang pula dah. Saya btul² stress kdang rasa give up. Tmbah pula sya tk dpat support dri sesiapa pun. Bila sya bgitau fmily tntang ni smua buat tktau je. Saya btul² stress kdang trfikir nak buat bnda bukan². Kdang sya jdi trtanya knpa jdi mcm ni. Knpa kna saya ? Hmmm. Saya btul² perlukan tips ap² klau ad. 😔 #SeriusTanya #firstmom #ingintahu #bantujawab

2 Balas

Hi mommy, i takda exprience darah mcm you & protein tu pun pernah sekali je. In my case, sangkut protein due to dehydration & keputihan pun boleh jadi punca ada protein dlm kencing. What i did was just increase my water intake as per advice by my doctor tapi i ada baca few sharing yg air barli & kepala pun membantu, maybe you boleh cuba? On the other side, i just nak bagi you mental support. I fhm perasaan stress you disebabkan byk faktor especially risaukan kandungan. Soal suspect batu karang, i know it’s not okay for you but please take it slow. Just follow whatever doctor ask you to do, sekurang kurangnya lebih awal detect lebih bagus kan? At least, boleh dapatkan rawatan segera & avoid from any severity for you & baby. I fhm sgt perasaan nak give up tu tapi you kena kuat tau utk baby dlm rahim you. Look, dah sejauh mana dah you tempuhi benda ni? Sejauh ni juga baby you kuat bertahan dlm rahim you bcs the baby really need you as his/her mother. I believe you takda niat pun nak mempersoalkan “kenapa saya?” but somehow uncontrollable emotions lead you to that. Lain org lain pembawakan & lain dugaan during pregnancy but trust me, you’re not alone. Mungkin you diuji dgn jalan yg sebegini, mcm i pula diuji dengan morning sickness yg teramat teruk sampai tak boleh bangun langsung, totally tersadai atas katil. Suami kerja timing tak menentu, selagi dia belum balik selagi tu lah i tak terurus. Kadang dah malam baru i dpt mandi sbb mmg 100% perlukan suami utk membantu & uruskan diri i.Minum air mineral seteguk pun muntah apatah lagi nak makan. Tengah solat pun boleh muntah walaupun solat dlm keadaan baring. I lost 8 kg in a month sampai bmi jadi underweight, mana taknya sehari mesti muntah lebih 10 kali. The worst part is i allergic dgn semua ubat tahan muntah. There’s nothing could stop me from vomiting. After that i mmg ada gastric since kecil, bila jadi mcm ni triggered gastric & i jadi lagi teruk sbb double pain. Mmg ulang alik hospital kena drip saline sampai kena tahan ward pun ada. Then, jantung i selalu berdebar, tangan tetiba shaking & i sendiri jadi tak keruan. I thought i kena anxiety but found out my blood results ada hyperthyroidism pula during pregnancy ni eventho leher i takda any lump/bengkak at all. I’m on medication for now, ubatnya pahit nauzubillah. Bukan masa you telan rasa pahit tapi side effect after you consume tu around 15-30 mins lidah akan jadi pahit sgt sampai berbuih buih. Mcm mcm cara i cuba control, hisap asam lah kemam gula lah tetap tak jadi apa malah lagi bertambah pahit. Next, i kena dtg kk 2 kali seminggu pula utk monitor bp & urine sbb doctor suspect pre-eclampsia but alhamdulillah okay, takda apa. You fhm kan perasaan tak larat tu mcm mana lepastu tetap kena bangun & pergi juga, most of the time kena naik grab pergi klinik sbb husband kerja tak boleh kerap ambil EL memandangkan punca pendapatan mengharapkan dia sorang je since i’m on unpaid leave, kadang kadang sampai tahap i merangkak je dlm klinik tu & nurses yg bantu utk i berjalan. The only support yg i receive is from my husband, alhamdulillah. In law mmg takda sorang pun bertanya khabar. Family i sendiri mmg bkn jenis “family type” so mmg masing masing buat hal masing masing. Kwn kwn pula tak tahu since i didn’t announce at all about my pregnancy. I fhm sgt perasaan you, fasa mcm ni lah kita perlukan extra attentions & supports from the loved ones. I pun pernah terdetik benda bukan bukan even told my husband i rasa nak mati dah, i tak boleh teruskan dah etc but i always remind myself. This is what i really want, i nak sangat mengandung, i doa mcm mcm beria bersungguh sampai kerap kirim doa ke mekah, Allah dah makbulkan permintaan i utk amanah & tanggungjawab ni tak kan i nak sia sia kan mcm tu je? Berapa ramai kenalan rapat yg masih ttc, masih mengharapkan kehadiran zuriat. Ujian mereka jauh lebih besar, ada yg perlu spend ribuan ringgit utk pelbagai treatment demi mendapatkan zuriat tapi i? Allah kurniakan satu jalan yg mudah iaitu mengandung secara natural walaupun 3 tahun penantian. Percayalah, mereka ni kalau kita ckp pregnant ni tak mudah & sakit itu ini tapi rata rata jawapannya ialah “bagilah apa sakit sekalipun aku sanggup asalkan aku mengandung” and that hits me a lot. I’m not saying you tak bersyukur tapi disebabkan emosi yg sensitif during pregnancy ni buat kita jadi down & lemah. Your feelings are valid tapi always take time & learn how to control yourself okay? Dptkan bantuan kaunselor if it’s getting worse. Bagitahu je nurse or doctor, i cannot take it anymore & dah terfikir bukan bukan. They’ll assist you for sure. Soal family tu, you keraskan hati & abaikan mereka. Diri you & keadaan baby lagi penting sekarang ni. Jgn pendam sendiri tau? Kalau tak husband mungkin bestfriend. I yakin you seorang yg kuat & i believe you’ll get through this journey successfully. I doakan semuanya dimudahkan utk you & baby, semoga ianya menjadi asbab lubuk pahala utk you masuk ke syurga tanpa hisab. Take care, be tough.

2mo ago

somehow i cried baca ni.. saya masa mengandung anak pertama pun hyprem mcm awak. asyik muntah je dan ada gastrik jugak. sama mcm awak selalu ulang alik kk.. langsung xleh makan.. lepastu anemia.. bila berdiri je pitam, darah kurang. kadang baring pun rasa mcm nazak.. protein dlm air kencing tu saya pun ada, cuma bezanya takde darah. yes saya setuju sgt apa yg sis ckp.. percaya pada diri yg kita mampu melaluinya.. Allah dah pilih kita sbb kita kuat dan hebat.. Insyallah.. always try to be positive, and positivity will come to you.. saya doakan semua mama dalam dunia ni dipermudahkan urusan dunia Akhirat.. Aaaminn

Maaf, sy tak dpt bg tips apa2, tp perkara begini pernah berlaku kpd adik sy, sepanjang kehamilan, ulang alik kkia & hospital sebab masalah spt ini, sehingga di suspek ada masalah buah pinggang. tp alhamdulillah, bayi nya sdh berumur hampir setahun, dan bbrpa bulan slps melahirkan, dia masih bbrpa kali berjumpa pakar dihospital berkenaan mslh tersebut. semoga sis jg dpt melalui benda ni.