NEWBORN MINUM SUSU FORMULA

hai mommy semua, nak minta pendapat dan pandangan dari mommy2 yang pengalaman, anak saya dari lahir sampai sekarang umur 1 bulan lebih banyak minum susu formula,susu ibu minum juga tetapi jarang sangat sebab susu sedikit.. dan anak tak nak derect feeding.. saya terpaksa selalu kena pam,kadang2 rasa penat sebab banyak perkara yg perlu lakukan .. saya nak tanya, ada side effect ke anak minum susu formula dari awal ,kurang minum susu ibu dari segi kesihatan? sebagai ibu,mesti nak yg terbaik utk anak.. tapi apakah daya rezeki anak pertama macam ni.. minta pendapat mommy2 🙏🏻

4 Balas

Anak taknak direct feeding cuba tgok, kalau2 dia toungue tie. Saya pun anak tk berapa nk direct feeding. Igt nnt pergi kk nk mntk tlg nurse tgokkan. Saya pun kali ni terpaksa formula dan pam. Terpaksa bg formula bila dah tk lrt pam and pam pun susu tak byk dpt. Anak tgh demand nk minum susu byk.

2mo ago

Sebiji kes saya. Tongue tie belum potong lg. Bby tknk df sedih sgt. Pam pulak dpt 1oz je. Rasa nak give up nk bg full fm ja.

ank sulung sy fully fm dari lahir.. so far smpai skrg ank 1y10m alhamdulillah kesihatan dia baik.ada la satu dua kali dia xsihat, tp dgn proper medicine, ank cpt sembuh. masa mula kenalkan solid food, alhamdulillah ank mudah terima, seronok masak2 utk dia..mkn pun xmemilih.

3mo ago

ank sy perut sensitif. so start dari enfalac gentlease (dktr advise), then start 5 bln sy tukar ke anmumlac sbb berat naik slow sgt.

Klu tnya mana2 nurse atau Dr ofcourse dorang akan ckp susu ibu is the best utk baby. Details knp2 sis blh tnya nurse/Dr sbb tkut info salah. Ada bgtau nurse/Dr x yg baby x mau direct breastfeeding? Mungkin ada cara dorang yg blh pujuk baby mau.

awak pam, dapat berapa oz? sampai 1-2oz tak? saya dulu pon sikit susu, tapi lepas consume milk booster, alhamdulillah nampak dah makin meriah susu

2mo ago

saya try jenama nufiya. kalau awak nak cuba trial packet pon ada. saya pon ada menjualnya juga since berkesan utk diri sendiri. sampai saya stop kejap makan sebab takut jadi oversupplier