Kembung perut

Hai mommy... Nak tanya.. Ada tak kt sini yg kerap kembung perut bila pregnnt, sya msih di awl prengnnt tpi kerap kembung perot... Ada cadangan ap2 ta tuk sya hilangkan kembung prot ni.??

6 Balas

Sama saya masa 1st trimester mmg teruk gila kembung perut smpai muntah2 and sakit kepala. Dgn alahan pun tak reda lagi waktu tu. Mmg serabut gila rasa. Nk tido pun susah masatu. Skrg pun still ada lagi kembung perut tu tp xteruk mcm dlu. Lepas mkn 1-2 jam jgn terus baring. Duduk dulu bg keluar angin sb proses pencernaan kita makin slow.

Sy sis 🙋🏻‍♀️ x berani letak minyak panas. So, terpksa sy jaga timing mkn. Klu rasa lapar tu, kena mkn cepat. 1 lagi, sy rasa sy akan kembung perut klu mkn yg pedas 😅 kata org elakkan makanan yg berangin, blh google nanti ya..

hi saya pun kadang kadang ada juga kembung perut.. selalu saya cuma gosok pelahan lahan perut,macam kita urut tu tapi tak kuat.. sambil tegakkan dua kaki.. nanti angin keluar sikit sikit

kerap minum air masak...die akn bntu usus mudah buat angin sedawe ke@kentut. klu rase lapar kene cepat² snacking.lg satu elak makan makanan yg buat dari tepung gandum.

saya pun selalu kembung perut, selalu kentut.. kdg2 penat pergi jamban kalau rasa nak berak tp sebnrnya kentut yg kuar

rasa mcm mana sis?