Terminate kandungan 28w..

Hai mommy, baby sy 28w doc sahkan mmg ada maslah tempurung bhgian belakang tidak bercantum dan mnyebabkan terjadi benjolan 4cmx4cm, baby kecik dari usia kandungan, bahgian otak tidak bekembang ikut usia baby, ada sindrom down dan masalah jantung..doc tanya nak terminate ataupun teruskan kandungan, seandainya teruskan kandungan doc bgtau baby boleh survive lpas dilahirkan tetapi bnyak komplikasi selepas dilahirkan..doc sugest terminate sbb pekembangan baby x sme ngn usia dia dan bnyk komplikasi baby kne hadap kalau dilahirkn.. skrg ini sy berbelah bahagi sma ada nak teruskan kandungan ataupun terminate, lagi 1 ada baca di google dalam islam baby yg lbih dr 4 bln ke atas dah ada roh dan haram kalau diterminate melainkan kalau merbahayakan nyawa ibu..tu yg rse berbelah bagi..ada spe2 yg pernah lalui pgalaman mcm sy ke..nak mintak pandangan..#bantujawab #SeriusTanya

4 Balas

Moga dipermudahkan urusan sis dalam melalui ujian ni. Saya cadangkan solat istikharah dgn sepenuh hati di sambil bertanya pada yang arif. Mudah²an asbab solat Allah meringankan sis dan suami untuk buat keputusan yg mana baik.

moga sis mendapat jawapan yang paling tepat, dan tak memudaratkan ibu. bincang dengan suami ya puan. yang penting badan puan ok

Hye Mungkin ibu boleh mintak nasihat atau pandangan ustaz uztazah yang sis kenal…

sis bincang dgn suami.. rujuk org yg lebih arif pasal hukum..