Persiapan bayi semasa raya

Hai mommy, ada tk tips nk bgi mood ank okey semasa raya ni? ank saya bru 2 bulan 11 hri nk kena ikut suami balik kampung. Pstu dia ajak nk g braya rumah adik bradik dia sana. Sya agak risau sbb ank kami masih kecik n meragam. Klu nk ikutkan mmg mlas la nk g beraya ank lak tk boleh duduk lama tmbah pula cuaca panas cmni. Suami pujuk dia ckp nk bgi ank biasa dgn org luar. Tpi klu ank mregek maknya jugak la nk kna hadap eh trluah pula 🥹 help me! #firstmom #raya

7 Balas

Betul lh ap suami sis ckp tu. Expose biasakn diri dgn org luar. Sis pun blh praktis handle ank kt luar mcm mna. Mmg lh mikir remeh la nnti kang ank nk menyusu la, berak nnti nk cuci kt rumah org la. Tp tkkn tknk bwk ank keluar rumah lgsung kn. So awal2 ad peluang mcm ni pergilah. Lgpun g rumah adk beradik dia kn. Ank meragam ad alasan blh gerak dulu tkyh lelama. Nk bg mood okay tu, dlm perjalanan nk g rumah by rumah tu kenyang kn dia. Bg dia dlm mode selesa.

6mo ago

Sya cuma risau klu dia mngamuk dkt rumah org tu je 😂 sya dh la cepat panic. InsyaAllah saya cuba 💪

Saya ada pengalaman balik kg suami masa anak 4 bulan. Anak saya ni ada jadual tidur yang tetap. Jenis yang cepat peluh. Bila panas sikit anak mula meragam. Alhamdulillah saya tak jaga anak sorang2. Saya dan suami gilir2. In law saya, pak cik mak cik suami, senang cite family besar suami. Alhamdulillah semuanya memahami. Mereka faham bila ada anak kecik ni. Untuk awak mommy, happy2 je raya nanti. Pastikan suami take part dalam menjaga anak dari sekarang.

6mo ago

Alhamdulillah fmily sama2 bantu.. tula kena fikir pov tenang2 haha sya dh la cepat gelabah klu ank mengamuk. Harap okey la nnti 😂

YaAllah sama. Hahaha saya pun sejenis cepat panic if anak mengamuk. Anak saya 2 bulan 12 hari. Awak breastfeeding ke? Saya dh fikir siap2 kalau anak meragam time tngah beraya n ramai2 org, saya akan lari masuk kreta buka aircond dan cuba tenangkan anak. Plus suami pun kena jadi support system, saling membantu untuk tenangkan anak. Jgn stress2 dan buat sorang2 ya puan. InsyaAllah semuanya baik saja

6mo ago

Ya sis sy full breastfeeding. lagi laa risau nk menetek dkt rumah org 😩 sulam jgak botol tpi dia klu nk tidur mmg cari sy jgak hmm

Hmm sama laa macam sy..ank baru nk masuk 3 bln ..sekarang nk tdr ssh sngt ii dia akan meragam..nangis macam kena dera pdhl susu kita dh bagi..perut oky x kembung..pampers dh tukar..dia nk kita ulik dia mcm yg dia nk tau..kadang harini mcm ni kadang esk tukar posisi pula sbb buat mcm semalam dia nangis ii x berhenti..ni kalau nangis nk tdr time ddk rmh org xtau laa nk cakap raya ni😭

6mo ago

SAMA!! haha... itu yg sya cuak tu. Doa baik2 jelah untk raya nnti 🥹

Kalau sis bimbang pasal tu. Sy pulak, tak lama lagi dah nak naik kerja. Sy pjj dengan husb & jauh dr family. Senang cerita sy kene urus 100% baby ni sorg2. Rasa takut sangat2, takut bila anak nangisss tak berhenti ke, anak sakit kee. Sy panik tak tahu nak buat apa sbb ni baru anak pertama. 😭😭😭 Hari2 susah hati fikir macamana laa nanti.

6mo ago

Ya Allah.. fhm sgt! struggle betul kan jdi first mom ni sbb kita semua first time 🥹 mana nk heal diri lgi, anak lgi. Sis nnti sorg2 lak siannya lah. xpa sis, Allah ada brsama ibu yg hebat. Semoga dpermudahkan tau! 🥺

mcm kes sya lagi risau tang org gomol2 ank adeiii bukan tkbgi tpi tulah baby kecik lgi hmmm sekarang macam2 penyakit,kadang dlm dilema nk raya ke tknk adududu

6mo ago

Yg paling geram, bila kita ni penat laaa nak bagi dia tidur. Ehh sekali budak tu dah lena, ada pulak yg spesies suka kejut, sbb nak ajak main. Akuu lahhh !!! Geramm betul. Haritu inlaw datang, diaa kejut anak sy tgah tidur lepastu paksa main lama. Bila budak dah penat tak tidur. Bila dorg balik, anak sy meragam seharian sbb overtired. Geram betul lah ! Kita yg kene handlee sorg2.

Been there before. Rasa seram nak bawak anak keluar. Tapi cubalah dulu. Kita ibu ni, kena ada kekuatan walaupun hakikatnya kita ni tak kuat mana pun. 🥲

6mo ago

kannn.. kitanya risauuuu 😂😂 insya Allah saya cuba