Baby meneran bila kentut/berak

Hai mommies semua nak tanya, anak saya 24 hari senang kentut dan berak, kadang kadang kentut sekali dengan najis sikit. Tapi kadang kadang kenapa ya dia meneran kuat bila nk kentut/berak? Apa nak buat ya kalau jadi mcm tu? Mcm mana ya nk bantu baby? Nak kata perut dia kembung saya dah cuba ketuk2 tak kembung pun. Kadang2 2,3 hari mesti ada sekali dua jadi mcm tu. Tulun saya ya mommies yang berpengalaman semua 🥲 Oh lagi satu bila anak sedu, sedu + nangis apa nk buat ya? Boleh ke bg je susu? Atau kena tunggu sedu habis? Terima kasih mommies semua 🫠 #firstmotherhood #babynewborn #motherandbaby

5 Balas

ehh sama laa bby kita. mcm tu jugk kdg riso jugk. sbb beza dgn akk & abg dia. tp xpe kira normal tu kalau kentut & berak. lg mrisaukan kalau tak berak² kan. perot dok kembung je tp tak berak tu lg riso. bby sy kembung bile lepas myusu, mesti nk meneran berak or kentut. sy bantu letak myk & buat urutan i love u. kalau sedu bg je susu. or angkt bby tepuk slow2 bg sedu hilang mcm kita tepuk utk burp bby tu

Rasanya bby kite sama hari,.. Pd sy normal, ank sy tiap hari mcm tu.. & bg sy, itu bgus utk pencernaan & usus bby,. Paling sy risau kalau bby x berak Walaupun 1 hari.. Bg susu memang boleh menghilangkn sedu, & boleh diberikan sewaktu bby tgh sedu..bby nngis tu mungkin juga sbb lapar

1y ago

Bby lahir 7hb ke?.. Tapi check juga pampers dia, kdg penuh.. Or kdg berak, kite x sedar.. So bby x selesa.. Sama-sama, selamat berpantang..

maaf kalau silap, tapi anak saya dulu masa newborn pun mcm tuh juga, dan normal je sbb baby tak pandai nak meneran lagi. tapi lama2x dia akan okay. kalau sedu pula, nak hilangkan sedu baby mmg bagi susu ,nanti hilang la sedu dia. tambah kalau dia da sedu lama.

1y ago

inshaAllah tak, sbb saya pun duk bagi anak myusu time cmtuh tambah kalau lama sgt sedu.

Baby saya pun macam tu, muka merah. Teran berak or kentut. Utk sedu tu sy cuba bg susu plus letak cebisan tisu basah dkt dahi. Dlm 2/3 minit sedu hilang

1y ago

Jadi normal la ya? Biar jelah? Takpayah urut & pakaikan minyak?

newborn berak 6x sehari. kalau x berak, something wrong.