morning sickness and batuk

hai mommies😍 saya first mom. jadi nak tanya, normal ke kalau muntah muntah lepas makan. saya 9 weeks. pastu sekarang saya batuk non stop. risau pula kat baby, sebab asyik muntah je even lepas makan. #ingintahu #firstbaby #firstmom

4 Balas

Normal sis.. kene try n error makanan ape yg sis blh mkn/ akan muntah.. xsmstinye kene mkn nasi.. tp kene kerap mkn ye.. even muntah pn still kene mkn.. sb kalau perut kosong sis akan lg sng mual n mabuk.. and 1st trimester kene byk rest ye.. jgn pakse diri bt kerja berat.. yg batuk tu kene bgtau nurse time checkup atau jmpe dr.. hopefully sis n baby sentiase sihat.. amin

10mo ago

amiin amiin thanks awak. saya masih dalam proses trial n error makan apa yg boleh. jadi normal la ea. lega saya

boleh try cari ubat (veloxin) dekat farmasi, membantu dekat saya tiga kali je makan takde dah muntah2, elakkan makan pedas sbb itu akan tambahkan rasa nak muntah

10mo ago

ye awak saya mula2 pun ingat macam tu, lepas tu pakar o&g bagitahu makanan pedas, masam2 dengan bergoreng akan buat perut tak sedap dan menyebabkan loyaa

kena g klinik mintak ubat batuk n ubat muntah dengan doktor. saya mengandung alahan muntah teruk pun doktor bagi ubat loya/muntah. lepas makan,saya kurang muntah.

10mo ago

oo kalau macam tu, kena stop makan pedas n masam2.. semalam saya muntah makanan sampai muntah darah sebab ada makan pedas tapi sikit je.. sampai la tak boleh tido sakit dada kurg nafas batuk2.. sekarang dah ok..

Saya pun, masuk 9weeks ligat muntah. Lepas makan mesti muntah. Hilang segala makanan & air dlm badan. Penat

10mo ago

kan makan muntah. xmakan lapar, makan muntah. hahahaa. berlari lari g tandas😅