Contraction

Hai mommies! Saya first baby and currently 37w 5d. Start ptg td rasa mcm contraction. Lagi sakit daripada mggu lepas masa sy start false contraction. Kali ni smpai blkg pinggang and pinggul rasa mcm ditarik. Cuma tak berpanjangan. Malam nak tidur start rasa mcm mild period cramp tu. Peha pun rasa cramp. Every 5-15 minit mcm tu. Ada few times bila dia dtg, saya rasa nak muntah. Adakah saya dah ready utk ke hospital? Atau tunggu dulu? Confuse. Dan saya gbs carrier. Jadi agak risau. Mohon bantuan. #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

1 Balas

Saya dah rasa kesemuanya include contraction 5 mnit sekali.. Cramp + perut cekang dari tulang belakang membawa ke prut ke pinggang + sakit kt bawah mcm ada baby nk kluar. Dah pegi PAC tapi PAC suruh balik dlu tggu turun darah/ air ketuban. Dan dtg If ada contraction labor tahap sakit dia tu kita xmampu nak control dgn baik pun ( i mean dia sgt sakit).. Apa2 pun bergantung kepada badan sendiri kalau rasa xsedap hati / mmang yakin perlu ke PAC trus je pegi.. Lain org lain tahap kita bertahan rasa sakit..

9mo ago

Terima kasihhh sharing pgalaman! Tu lah sy confuse takut pg hosp kang kena balik. Buat letih je. So tggu bbtul sakit tak tahan n tanda besar turun..