Jangkitan kulat di vagina

Hai mommies, nk tanya.. Sy bru masuk 28 weeks pregnant xde keluar keputihan tp ad rasa gatal2 sikit di bahagian vagina. Bila duk selak2 ad mcm putih2 /kulat kt bibir faraj tu. Byk jugak. Mcm mana nk merawat ya? Adakah bahaya utk baby dlm kandungan? #firstmom #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #pleasehelp risau sangat2 bru2 ni scan baby, sy ad masalah low laying placenta. Lepastu tiba2 ada kulat mcm ni pulak. First time so sangat2 risau huhu

3 Balas

Puan boleh buat swab test dkt bawah tu, nnt checkup KK bgtau dkt nurse..nnt doctor akan check..samada gbs atau candida infection..kalau gbs bahaya dkt baby, candida infection biasa je tp mmg gatal sangat..saya kena candida, kurang kan makan manis minum air kosong banyak..

Hi sis,sya pun bru2 ni dpt tau ad jangkitan kulat . Ad biji2 kt kemaluan,ghisauu nengok nye,seramm pun ad. Hm first time mcm ni,ambq msa brapa lma utk pulih ye? Blh syorkn ubt yg sis guna x?

Perlu inform nurse/doktor. Nanti akan dapat ubat. Kalau rasa lama sangat appointment next check up, boleh pergi ke swasta.