Ruam panas bayi

Hai mommies, nak tnya , anak sy skrg 3bulan, badan dia bnyk bintik merah²,dri tgn , dada smpai belakang badan.. cuaca panas skrg buat dia beruam satu badan. Boleh suggest tak mcmna nak kurangkan /hilangkan ruam ni ? #firstmom #SeriusTanya

6 Balas

sis blh try pkai krim sebamed atau brand bzu bzu..sis beli sekali bzu bzu cooling baby powder..sis apply krim tu dlu bru ltak powder tu.. anak sya baru baik dri bintik² merah 1 bdan kena..sya try pkai brand ni dh kurang sikit merah² nya..

Saya guna calamine lotion tpi dia mengeringkan so kena topup dgn lotion aveeno. Skrg guna youbaby so far okay! And 3 hari je hilang. Tpi harga keras sikit 😹

Saya sapu diapers cream drapolene dgn sapu bedak pureen logo wrna maroon tu je 😅 lpastu dkt rumah sama ada pkai bju nipis dan lubang2

Ank sya naik ruam panas2 ritu saya sapu cream sebamed alhamdulillah ok. Lepastu make sure dia x berpeluh kalau nk cepat baik

2mo ago

dah macam cream sy try pakai . tak kesan. perlukah sy tukar sabun mandian dia ?

Sama dgn bby saya 3bln, saya klau bby bintik2 merah, saya sapu krim snowhite.. Krim tu mmg berkesan..

1mo ago

sblm ni ruam dkt muka baby sy , sy pakai snowhite ok je skjap je baik . yg ni kat badan tak kesan

ibu2 boleh cuba sudocream,sesuai dipakai di semua bahagian gatal dan ruam.