Perasa untuk makanan bayi

Hai mommies nak tanya boleh ke letak kiub ayam setiap kali nak masak makanan baby ? Baby i dah nak masuk 10 bulan. Dia masih makan makanan yang lembut sbb bila i buat kasar sikit dia nak tersedak. So bila i buat makanan dia, i akan letak kiub ayam. Tapi i risau kot bahaya bagi setiap hari. I tak letak banyak. Cuma letak separuh. #firstmom #pleasehelp #pleasehelp

5 Balas

sebab tu awak kena tahu beza gaging dgn tercekik dear. normal kalau baby gaging semasa makan.jgn takut utk tukar texture makanan baby awak. mean baby xpernah makan finger food? pasta? spaggeti? pancake? waffle ka? buah pon baby xpernah makan ke awak? utk kiub ayam xboleh. lebih baik awak buat penambah perasa sendiri. mcm serbuk ayam/serbuk bilis/mirepoix/tomato paste/cfs/etc. byk je penambah perasa homemade yg awak boleh buat sendiri dn lebih selamat dear.

buat mirepoix...sedap sgt letak dlm mkanan baby.. pastu buat cfs n tomato paste. mcm saya buat byk2 simpan dlm freezer, letak dlm ziplock bag yg kecik tu. satu ziplock bag 2sudu mkn. boleh thn 3bulan dh freezer. or awak boleh join happy baby food Malaysia kat fb. dlm tu ada mcm2 resepi untuk anak. apa2 xfaham boleh ja tnya or search kat situ

11mo ago

period xok pun... dari first cucuk xok.. kluar sikit2 mcm spotting ja. pastu stop.. now xdak dh. xsakit apa2 pun la so far. dh bgtaw nurse setiap kali nk cucuk tu. nurse kta xpa jaaa

kiub ayam yg homemade bley la.. yg brand maggi/knorr tu x bley.. ade msg, garam, perasa.. klu sis nk bli kiub ayam jgak, bli yg khusus utk baby.. kt kdai2 baby food/shopee ade jual.. tp mahal la sket.. dlm rm17-20 hrga nya.. btw, byk jgak tu separuh kiub..

Saya beli perasa ayam tu kat baby shop sbb brand biase tu byk msg, garam xboleh utk baby bwh 2 taun. Byk dah brand mkn baby kalau awk search kt shopee. Little nur, fawwas, cik pija. Awk tryla. Serbuk cendawan, ayam, daging, bilis de

tak boleh sis. bawah setahun tak boleh Tambah garam/gula/any perasa. bahaya utk buah pinggang dia. letak yg semulajadi mcm ikan bilis tu. buat serbuk ikan bilis sendiri