Perancang Keluarga

Hai.. mommies kat sini ambil perancang apa ye? Sy baru bersalin czer 42hari lepas. Darah nifas dah kering, n sy tengah consider nak guna perancang apa. Biasanya bila yg kita akan jumpa doktor untuk perancang ni ye? Sebab last checkup minggu lepas doktor nurse cuma tanya nak rancang mcm mana je. Lepastu takde cakap apa2 pun. Biasanya bila yg kena ambil perancang tu ye? Sorry sy takde pengalaman #firstmom #ingintahu #bantusharing

1 Balas

hye. depends jugak bab perancang ni kena bincang sembang dengan suami... selalunya doktor n nurse akan tanya ja nak guna perancang apa nak start bila. selebihnya terpulang pada kita saya 2x czer. saya pernah ambik depo. tapi tak sesuai dengan badan sebab dia kacau hormon. saya selalu migraine, gastric, bleeding non stop. almost 2tahun jugak. lepastu doktor suggest tukar pakai alat uicd. sebab kalau implant mungkin tak sesuai jugak sebab ubat dia sama dengan depo. kalau ambil pil pon takut kacau hormon jugak. so saya pakai iucd. alhamdulillah okay. period regular every month. darah pon banyak .. gastric n migraine ada la sekali 2... iucd ni murah, masa nak pasang tak sakit, boleh bukak bila2 nak. tapi better mummy bincang dulu dengan husband.

9mo ago

Okay faham. Terima kasih sis share pengalaman. Sgt membantu sy. Thanks a lot ye 😃