Baby usia 25w hidung tersumbat

Hai mommies boleh share tips/Petua baby dalam pantang usia 25minggu hidung tersumbat? #baby_25w #hidungtersumbat#pleasehelp

2 Balas

25minggu ke 25 hari? hidung sumbat yg mcm mana? affect feeding teruk smpai tak boleh direct bf/minum? any red flag symptoms -dada berombak,nafas laju etc? if worrying, terus g hosp/kk jumpa Dr.. tp if u feel it is manageable at home, my suggestion.. 1. jgn cuba2 korek hdung baby, 2. boleh try saline nasal spray mcm sterimar (farmasi ada) to help clear blockage tp dont overdo/too frequent. 3. Boleh try certain baby balm/baby wash yg can help ease blockage..sapu pd dada n sikit pd btg hidup baby -sy suka Cf rub/wash tasneem but nowadays byk lg brand . ikut keserasian baby. 4. boleh guna pyedut hingus (kalau cair) yg sesuai (be extra careful tkut trpoke hidung baby trlalu dalam) . moga baby sihat slalu

sye penah tnye doktor, untk baby nb kite blh guna sterimar dgn nasal aspirator. spray dlm hidung baby then sedut guna nasal tu. sgt mmbantu