Luka episiotomi belum sembuh

Hai mommies. Ada x mommies kat sini luka episiotomi yg belum sembuh walaupun dah 20 hari ++. Luka sy masih belum sembuh. Ada merah2 dan pedih. Ada x mommies yg sama mcm saya ?? Boleh share x ??

6 Balas

pengalaman sy bersalin normal 3 anak,luka jahitan sembuh kurg dr 2 minggu. selepas discharge dr hosp,sy basuh guna air garam suam setiap kali lepas kencing. nampak mcm leceh ja kan,tp berkesan. sy tukar pad setiap kali kencing,at least 2 jam sekali tukar pad walaupun pad tak penuh. sis try cuci guna air garam,siram² ja kawasan perineum tu. lepastu,lap kering dan pakai pad.

ada , 3 jahitan sy benang meregang , sis rajin² la buat sitz bath .. mcm sy nak tahu luka tu ok ke tak sy spray Dettol+air .. kalau rasa pedih maknanya belum ok .. sy makan ubat tahan sakit masa bengkak esok nya bengkak tu surut .. air masak kena pastikan minum banyak² .. sy beli spray + gel Dr Wound ,mahal tapi berbaloi

hai, saya dah 35 hari and tempat jahit still sakit.. sakit sampai takleh nak jalan elok² and duduk betul².. bila check bahagian luka tu belum kering lagi and masih merah².. benang jahitan pun masih belum jatuhh.. risau pulak sebab rasa macam lambat sangat sembuh 🥺

1y ago

hai sis...boleh tau skrg sis dh okay ke?

hai. saya dah 21 hari bersalin tapi tempat jahitan episiotomy tu masih ada, belum sembuh, hari tu bengkak sangat sampai nak jalan pun sakit ya amat tapi sekarang dah tak bengkak sangat cuma rasa sakit ngilu tu masih ada.

sy sebab platelet rendah, so untuk luka cepat sembuh tu agak lambat. pastu tempat jahit sy terbukak sikit, minum pati haruan dalam 2 3 hari okay dah . ade jual kat farmasi.

Saya pun sama. Hari ni dah hari ke 38. Luka masih merah & kadang2 ngilu. Risau tiap kali nak jumpa nurse. Nurse bebel luka x ok 🥲