kencing manis masa mengandung

hai momm ,.. nak tnya sy preg dh 28minggu ,.. sy ada kencing manis & gdm doctor bagi tau yg sy kena beranak awl in 38w (secara paksa),.. persoalan sy ,.. boleh kh sy beranak cun² ikut due date sy ,kalau berat baby ok ?. (tidak melebihi 3kg)adakh sy perlu juga lapor diri in 38w ??.#ingintahu

2 Balas

hye dulu sya gdm juga.. doctor suruh serah diri sehari sebelum edd... rezki sya sehari sblm serah diri sya dah bersalin.. baby saya berst 2.52kg masa lahir..

Awak GDM apa? GDM on med/insulin kena serah diri masa 38 weeks. GDM on diet je doktor bagi tempoh sampai EDD.

3mo ago

@Cik Ika, bergantung pada tahap kesihatan semasa awak. Normal procedure doktor akan go for normal dulu. Doktor akan induce untuk bagi ada bukaan. Kalau takde progress selepas induce baru doktor akan czer untuk elakkan risiko fetal distress.