nursing strike

hai , macam mana mommies semua handel baby yang nursing strike ya? anak baru umur 3 bulan lebih - last bagi botol time newborn sahaja . tapi anak reject DF. macam mana ya nak handel? takut baby lapar . Baby rela hisap jari sampai tertidur 😓#bantusharing #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp #firstmom

3 Balas

sama mcm anak sy , dia lepas cucuk 2 bulan terus tolak fm n sgala jenis botol or susu .. baby nak df saje .. tapi df 5 mnit mcm tu .. mkin lama makin berkurang smpai 1 mnit je df . dia rela tidur ngamuk2 taknak susu , tpi dia berak kncing oke ... sy jumpa dc then dc ckp smua oke . ulser pom takde , nadi oke , ubun2 oke , baby pom aktif snyum2 .. dc suh pantau kalau wrna najis ad darah , ubun ubun melekup , n dia tak aktif .. jadi sy sbb sy risau berat dia tak naik sy akn kejut kan dia stiap 1 jam tuk mnyusu .. even 1 mnit je dia mnyusu .. tgh mlm sy dpt df dia 30mnit .. jd sy usahakan bngun mlm bnyk bg dia susu time tu stiap 2 jam .. check 3 bulan berat naik 500g je dc ckp oke as long berat naik bukan sekata .. anak sy nursing strike dah sbulan lebih smpai skrg 😢 breat bengkak slalu .. baby dah siap isap pom msih bengkak lagi .. trpksa pump even ank xmnum pom smua susu yg d pump tu .

7mo ago

betul .. slma ni elok je mnum 2.5oz btol , df pom lama ckup la 30 mnit .. haa smpai skrg taknak btol , sy ad try bgi tiap tiap mnggu pom rject jgk btol .. try suh org lain bg pom dia taknak , susu bdan yg dlm btol pom dia taknak .. even fresh bru lepas marmet .. df plk skrg ni skjp ke .. 1-3 mnitt je .. pstu nk tido ..

Sekarang ni anak direct feed ke bottle feed? Kalau direct feed, - First thing first, take a deep breath. Mommy kena relax and jangan stress. Baby boleh sense kalau mommy stress, nanti lagi baby tolak untuk menyusu. -Be shirtless for both, mommy and baby. Do skin to skin. Waktu anak saya nursing strike, saya pakaikan anak pampers je. Dan saya elakkan dari memakai wangi-wangian atau bedak. Supaya baby tak confuse dengan bau ibunya. - Offer susu sebelum baby masuk 3rd feeding cue. Bila offer waktu ni lagi mudah untuk baby tolak. All the best mommy.💪Anak saya less than a week dia nursing strike. Saya just buat apa yang saya share ke awak. 🌹

7mo ago

Baby saya lagi seminggu nak masuk 4bulan

kalau yg minum susu fm mcm mne plak ye???kdng2 baby tk minum hbis..